«Το παιδί μου είναι περιτριγυρισμένο από δεκάδες παιχνίδια και παρόλα αυτά βαριέται;»

Πως είναι δυνατόν να βαριέται ένα παιδί που έχει το δικό του δωμάτιο, τα παιχνίδια του και να τριγυρίζει μέσα στο σπίτι χωρίς να κάνει κάτι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απορία σας είναι εύλογη. Οι αιτίες που σχετίζονται με την παιδική ανία είναι πολλές.

Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να το δραστηριοποιήσετε και να αναπτύξετε το ενδιαφέρον στο παιδί σας

Ας κάνουμε παρέα με άλλα παιδάκια…

Αν είναι μοναχοπαίδι ή έχει αδερφάκι με το οποίο έχει μεγάλη διαφορά ηλικίας, πιθανόν να νιώθει μοναξιά, γιατί δεν έχει παρέα στο παιχνίδι του. Επιδιώξτε να έρθει σε επαφή με συνομήλικα παιδάκια, όταν πάτε μαζί του στην παιδική χαρά ή στο πάρκο. Επισκεφτείτε συγγενείς ή φίλους που έχουν παιδιά κοντά στην ηλικία του ώστε να βρίσκεται και να παίζει μαζί τους. Εάν βλέπετε να ανταποκρίνεται στα διάφορα παιχνίδια με τα άλλα παιδάκια, τότε αναμφισβήτητα το παιδί σας έχει ανάγκη από την παρέα των παιδιών. Σκεφτείτε μήπως έχει έρθει η ώρα να πάει το μικρό σας παιδικό Σταθμό; Μήπως πρέπει να επιλέξετε μια ομαδική δραστηριότητα, που θα του δίνει την ευκαιρία να βρίσκεται με άλλα παιδάκια και να παίζει;

Κλείστε την τηλεόραση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ειδικούς η τηλεόραση και ιδιαίτερα η ενασχόληση του παιδιού με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τους υπολογιστές μπορεί να αποτελεί μία από τις αιτίες που το παιδί χάνει το ενδιαφέρον του για άλλα πράγματα και αισθάνεται ανία. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί, όταν ασχολείται πολλές ώρες μέσα στην ημέρα με τα ηλεκτρονικά μέσα ο εγκέφαλος συνηθίζει στις γρήγορες εναλλαγές των εικόνων και στα ψηφιακά οπτικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται με ενδιαφέρον σε άλλες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι μέσα και έξω από το σπίτι, η ζωγραφική, η χειροτεχνία, τα βιβλία. Προσπαθήστε να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες που το παιδί σας θα βλέπει τηλεόραση ή θα παίζει με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Εξασφαλίστε του στον υπόλοιπο χρόνο περισσότερες ευκαιρίες για εξόδους και παιχνίδι έξω από το σπίτι.

Θέλει την ενθάρρυνσή σας

Ενθαρρύνετε τις δημιουργικές τάσεις του παιδιού σας δίνοντάς του ευκαιρίες να φτιάξει μικρές κατασκευές με διάφορα υλικά όπως ξύλο, πηλός, ζυμάρι ή άλλα υλικά τα οποία θα είναι ασφαλή. Αγοράστε παιχνίδια που είναι πιο σύνθετα και παίξτε μαζί του, όταν έχετε χρόνο. Μπορεί στην αρχή να δείξει ότι δυσκολεύεται αλλά με τον καιρό θα αποκτήσει ενδιαφέρον για αυτά τα παιχνίδια καθώς θα αποτελούν πρόκληση για το παιδί σας.

Δώστε χώρο στο παιδί σας

Εξασφαλίστε αρκετό χώρο για να παίζει το παιδί σας. Φτιάξτε το δωμάτιο του ή παραχωρήστε του ένα μέρος μέσα στο σπίτι διαμορφώνοντας το, για να μπορεί να παίζει. Τακτοποιήστε μαζί με το παιδί σας τα παιχνίδια και ξεχωρίστε ποια από αυτά θέλει και ποια όχι. Κάποιες φορές τα παιδιά λόγω των πολλών παιχνιδιών, που έχουν στη διάθεσή τους, δεν ξέρουν με τι να παίξουν. Αποθηκεύστε μερικά από τα παιχνίδια, που δεν τον ενδιαφέρουν και εμφανίστε τα μετά από ένα χρονικό διάστημα… Μην εκπλαγείτε, όταν θα δείτε το παιδί σας να ασχολείται και με αυτά!

Μυήστε το στον κόσμο των βιβλίων

Αγοράστε μαζί του βιβλία και διαβάστε τα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πολύ σημαντικό να είναι μαζί σας, όταν αγοράζετε ένα καινούργιο βιβλίο. Τα παιδιά από την ηλικία των δυο ετών μπορούν να σας κατευθύνουν ποιο βιβλίο θέλουν να αγοράσετε. Φροντίστε να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και να είστε ήρεμη, όταν θα προτείνετε να διαβάσετε στο παιδί σας ένα παραμύθι. Ξεκινήστε λίγο πιο πριν μιλώντας του για μια ιστορία της οποίας λεπτομέρειες θα διαβάσετε στο βιβλίο. Αν εκφράζει αδιαφορία για τα βιβλία θα πρέπει να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο για να διαβάζετε μαζί βιβλία, που του αρέσουν. Δίνοντας συστηματικά το καλό παράδειγμα, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθεί με το βιβλίο.

Κάντε το παιδί σας πολύτιμο βοηθό

Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να συμμετέχει και εκείνο ως βοηθός στις δουλείες που έχετε να κάνετε μέσα και έξω από το σπίτι. Προτρέψτε το να σας βοηθήσει να φτιάξετε κέικ ή σπιτικά μπισκότα, να ποτίσετε μαζί τις γλάστρες ή τον κήπο, να απλώστε τα ρούχα, να τακτοποιήσετε την ντουλάπα, να πάτε σουπερ μάρκετ και να σας βοηθήσει με τη λίστα των ψώνιων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης