Σήμερα όλο και περισσότερα μωρά γεννιούνται λίγες ή περισσότερες εβδομάδες νωρίτερα απ’ την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.

Όσο περισσότερες είναι οι γυναίκες που κυοφορούν σε μεγαλύτερη ηλικία, όσο περισσότερες είναι οι πολύδυμες κυήσεις χάρη στην εξωσωματική γονιμοποίηση, τόσο αυξάνονται οι πρόωροι τοκετοί. Τα καλά νέα είναι πως τα περισσότερα «μίνι» μωράκια επιστρέφουν στο σπίτι τους υγιή, ύστερα από μερικές εβδομάδες στη μονάδα πρόωρων του μαιευτηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 βδομάδες. Αν ένα νεογέννητο γεννηθεί πριν την 37η βδομάδα από τη σύλληψη του, τότε λέγεται πρόωρο. Τα τελειόμηνα νεογνά συμπληρώνουν 38-42 βδομάδες κύησης.

Τα πρόωρα νεογέννητα έχουν χαμηλό βάρος γέννησης και είναι πιο μικροκαμωμένα σε σχέση με τα τελειόμηνα νεογέννητα. Το μέσο βάρος γέννησης ενός νεογέννητου είναι 3 κιλά. Δε σημαίνει όμως ότι κάθε παιδί με μικρό βάρος γέννησης είναι και πρόωρο. Αν το νεογέννητο έχει συμπληρώσει τις 37 βδομάδες κύησης και έχει χαμηλό βάρος γέννησης, τότε λέγεται λιποβαρές.

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους ο τρόπος ζωής της μητέρας είναι ένας βασικός παράγοντας για την πρόωρη γέννηση μωρών. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη ναρκωτικών ουσιών, το έντονο άγχος και η κακή διατροφή της εγκύου ενοχοποιούνται για τις περισσότερες γεννήσεις πρόωρων μωρών. Στα αίτια των πρόωρων γεννήσεων πρέπει να προστεθούν και οι παθήσεις της μητέρας ή κάποιες ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας ή οι ορμονικές διαταραχές. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που ο γιατρός δεν θα ανακαλύψει ποτέ την αιτία του πρόωρου τοκετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προφίλ των προώρων μωρών

Τα πρόωρα νεογνά επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες έξω από τη μήτρα της μητέρας τους, παρουσιάζουν πολλά προβλήματα για αυτό και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Όταν γεννηθεί ένα πρόωρο μωράκι μπαίνει κατευθείαν στη θερμοκοιτίδα ή στην εντατική μονάδα θεραπείας νεογνών, όπου υποστηρίζονται τα ζωτικά του συστήματα και δέχεται τις φροντίδες των ειδικών γιατρών. Όταν με το καλό το μωράκι σας φτάσει σε βάρος περίπου δύο κιλών και είναι καλά στην υγεία του, θα το πάρετε στο σπίτι, όπου θα το φροντίσετε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο παιδίατρος. Το μωρό σας μπορεί να μην έχει χάσει το ελαφρύ τρίχωμα που προστατεύει το κορμάκι του μέσα στον αμνιακό σάκο, να μην ανοίγει τα μάτια του. Το δέρμα του θα είναι πιο διάφανο και μπορεί να διακρίνετε τα αγγεία από κάτω του, αφού το μωρό σας δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου λίπος

Το πρόωρο μωράκι έχει ανάγκη την παρουσία σας

Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά όπως περιμένατε, το μωράκι σας αναγνωρίζει τη μυρωδιά και τη φωνή σας. Έτσι απλά μένοντας δίπλα του και μιλώντας του μπορείτε ν’ αρχίσετε να χτίζετε έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσά σας. Μπορεί το μωρό σας να σας φαίνεται πολύ εύθραυστο για να το αγγίξετε, όμως το απαλό χάδι ή το μασάζ είναι ένας ιδιαίτερος και πολύ τρυφερός τρόπος για να του μεταφέρετε την αγάπη σας και να το καθησυχάσετε.

Τα πρόωρα μωράκια έχουν μεγαλύτερες διατροφικές ανάγκες

Πρώτον, μεγαλώνουν γρηγορότερα σε σχέση με τα τελειόμηνα. Δεύτερον, το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο. Το μητρικό γάλα είναι ένα εξαιρετικό γάλα ακόμα και για τα πρόωρα. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές τα πρόωρα δεν μπορούν να θηλάσουν, γι` αυτό η μητέρα μπορεί να βγάζει το γάλα και να το δίνουν στο μωρό μέσα από το ειδικό σωληνάκι που καταλήγει στο στομάχι του μωρού. Αν η χορήγηση του μητρικού γάλακτος δεν είναι εφικτή, τότε υπάρχουν ειδικά γάλατα για πρόωρα. Επίσης τα πρόωρα έχουν ανάγκη από χορήγηση επιπλέον βιταμινών, όπως είναι η βιταμίνη Α και D.

Τα πρόωρα μωρά είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις

Το ανοσοποιητικό σύστημα των πρόωρων μωρών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας, τόσο για τις επισκέψεις και τις επαφές του μωρού με άλλα πρόσωπα όσο και για τους εμβολιασμούς του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης