Η αύξηση του σακχάρου στην εγκυμοσύνη είναι η πάθηση που χαρακτηρίζεται από τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος.

Ο διαβήτης της κύησης (gestational diabetes) είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της κύησης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει. Οι ορμόνες αυτές κάνουν πιο δύσκολη τη δράση της ινσουλίνης (της ορμόνης που βοηθάει τα κύτταρα του σώματος να πάρουν τη γλυκόζη από το αίμα και να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια, ως «καύσιμο» στο σώμα), με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης (του σακχάρου) στο αίμα.

Ο διαβήτης της κύησης είναι συχνός. Κάθε έγκυος μπορεί να εκδηλώσει την εν λόγω πάθηση, αλλά μερικές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Ειδικότερα, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– έχουν ηλικία άνω των 25 και οι πιθανότητες αυξάνονται, όταν είναι άνω των 35 χρόνων
– είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες προ κύησης. Η παχυσαρκία σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης, προσλαμβάνουν πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη. Στις γυναίκες αυτές ο κίνδυνος αυξάνεται σε 30-80% σε επόμενη εγκυμοσύνη.
– έχουν ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών
– έχουν ιστορικό ανεξήγητου εμβρυϊκού θανάτου
– έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
– έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια) ή διαβήτη κύησης…

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης