Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε αμηχανία, γιατί το παιδί σας αρνείται να ακούσει αυτό που του ζητάτε να κάνει;

Οι φωνές, οι συγκρούσεις και τα κλάματα ξεκινούν… και εσείς χάνετε την υπομονή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μύθος ότι τα παιδιά πρέπει πάντα να ακούνε τους γονείς τους μπορεί να είναι πολύ διαδεδομένος, αλλά δεν είναι ρεαλιστικός. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μετατρέψετε το παιδί σας από «εχθρό» σε «σύμμαχο» των επιθυμιών σας σκεφτείτε και ακολουθήστε μία από τις παρακάτω τεχνικές προσέγγισης.

Ξεκινήστε την αντίστροφη μέτρηση

Αυτή η τεχνική βοηθά πολύ, ειδικά αν το παιδί σας δυσκολεύεται στη μετάβαση από μια δραστηριότητα σε μια άλλη. Ξεκινήστε για παράδειγμα, τη διαδικασία αποχώρησης από την παιδική χαρά λίγη ώρα πριν από τη στιγμή που θέλετε να φύγετε στην πραγματικότητα. Ρωτήστε το: «Θέλεις να πάμε σπίτι τώρα ή θέλεις να μείνουμε λίγο ακόμη;». Αναμφίβολα θα διαλέξει να μείνετε λίγο ακόμη, αλλά αφού επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μερικές φορές, ίσως να δεχτεί να φύγετε χωρίς σύγκρουση. Το παιδί θα αισθάνεται πως έγινε αυτό που ήθελε και εσείς θα φύγετε στην ώρα σας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάντε το παιχνίδι

Προσπαθήστε να πείσετε το παιδί σας να κάνει το σωστό κάνοντάς το να μοιάζει με διασκέδαση. Κάνετε έναν αγώνα ταχύτητας από το σαλόνι στο μπάνιο, για να δείτε ποιος θα φτάσει πρώτος για να βουρτσίσει τα δόντια του ή έναν διαγωνισμό συγυρίσματος, για να δείτε ποιος μπορεί να τακτοποιήσει τα περισσότερα παιχνίδια.

Προσχεδιάστε τις κινήσεις σας

Σκεφτείτε εκ των προτέρων και αποφύγετε καταστάσεις οι οποίες μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Εάν θέλει να φάει και δεύτερη καραμέλα προβλέψτε την επιθυμία του και φροντίστε να του έχετε αποσπάσει την προσοχή με κάποια ασχολία ή παιχνίδι.

Αποφύγετε τη βιασύνη

Τα παιδιά φαίνεται ότι μειώνουν τους ρυθμούς τους, όταν οι γονείς δείχνουν να βιάζονται. Προσπαθήστε να έχετε άνεση χρόνου, να έχετε προσχεδιάσει τις κινήσεις σας, ώστε να προλάβετε μια ενδεχόμενη σύγκρουση λόγω της επιμονής του παιδιού να αρνείται να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα σας. Αν του πείτε να βιαστεί να βάλει το μπουφάν του, το αναμενόμενο είναι ότι θα νευριάσει και θα αρνηθεί. Χαλαρώστε λοιπόν τους ρυθμούς σας και μη του δείχνετε ότι βιάζεστε.

Υποκύψτε

Κάποιες φορές συναινώντας κάνετε μια καλή επιλογή, αλλά υποκύψτε μόνο αν η πράξη του παιδιού δε θα έχει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης