Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο δημιουργίας όλο και περισσότερων παιδότοπων στα αστικά κέντρα. Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, που κατακλύζεται από εμπορικά καταστήματα, το γεγονός ότι οι περισσότεροι κοινωνικοί χώροι εξαφανίζονται ή υποβαθμίζονται δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους και τους χώρους του παιχνιδιού.

Πρόκειται για οροθετημένα σημεία ψυχαγωγίας, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε νήπια και παιδιά μέχρι 10 ετών, με την παρουσία των συνοδών τους. Τα παιδιά συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες εκτόνωσης, υπό την επίβλεψη προσωπικού. Αρκετοί από αυτούς τους χώρους είναι και σημεία φύλαξης των παιδιών και διαθέτουν μέρη όπου οι γονείς μπορούν να απολαύουν τον καφέ τους και να συζητήσουν με φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως οι υπεύθυνοι των παιδότοπων οφείλουν να έχουν άδεια από το υπουργείο, το δήμο, ή την κοινότητα. Στα σημεία εισόδου πρέπει να είναι αναρτημένοι ειδικοί πίνακες με μέτρα προφύλαξης για τη χρήση των παιχνιδοκατασκευών ανάλογα με την ηλικία και επίσης ο χώρος απαιτείται να είναι πλαισιωμένος σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).
Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει σήμανση απαγόρευσης του καπνίσματος, καθώς εμείς οι μεγάλοι τείνουμε να κουβαλάμε παντού τις κακές συνήθειές μας, ακόμα και σε χώρους όπου παίζουν παιδιά, τα δικά μας παιδιά.

Όταν πρόκειται για το παιχνίδι των παιδιών οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των χώρων που θα επισκεφτούν με τα παιδιά τους. Οφείλουν να είναι μέρος του παιχνιδιού, γιατί η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τη συμμετοχή και τη συνεχή αλληλεπίδραση γονέα – παιδιού.
Οι παιδότοποι είναι απαραίτητοι σε σημεία με εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ώστε οι γονείς να μπορούν να κάνουν πιο εύκολα τις δουλειές τους, όπως και στα νοσοκομεία, ώστε οι λιλιπούτειοι φίλοι μας να έχουν έναν ψυχαγωγικό χώρο αναμονής.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης