Σίγουρα θα ξέρετε πως στην προσχολική ηλικία η καθημερινότητα προσφέρει πολλά παιχνίδια που είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Αυτά τα παιχνίδια παράλληλα βοηθούν στο χτίσιμο της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προετοιμάστε το νήπιο σας για τη γραφή με το παιχνίδι που προωθεί τον συντονισμό χεριού-ματιού, την ενδυνάμωση των μικρών μυών της παλάμης και τη συγκέντρωση του μικρού σας παιδιού.

Η ανταπόκριση του παιδιού σας σε αυτό το παιχνίδι σίγουρα θα είναι θετική. Ένα τέτοιο παιχνίδι αυτοπεποίθησης και λεπτής κινητικότητας είναι το «Πάρε το κουτάλι», το οποίο μπορεί να γίνει εύκολα όλες τις ώρες της ημέρας στο σπίτι. Παίζοντας αυτό το παιχνίδι μαθαίνετε στο παιδί σας πώς να συγκεντρώνεται και να συντονίζει τις κινήσεις του, προκειμένου να μπορεί να κρατήσει το μολύβι αργότερα.

Θα χρειαστείτε δύο μπολ, ένα κουτάλι που να βολεύει το παιδί, μικρά αντικείμενα κυρίως φαγώσιμα που μπορεί να πάρει με το κουτάλι π.χ. φακές, ρύζι, καλαμπόκι (φροντίστε να τα έχετε μαγειρέψει από πριν).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάζετε δύο μπολ δίπλα – δίπλα, το παιδί παίρνει με το κουτάλι του ό,τι υλικό έχετε βάλει και το ενθαρρύνετε να το ρίξει από το ένα μπολ στο άλλο και, όταν τελειώσει, ξαναρίχνει όλη τη ποσότητα στο πρώτο μπολ και επαναλαμβάνει.

Είναι βασικό να δείξετε με προσοχή τα βήματα πριν για να γνωρίζει το παιδί σας τι να κάνει. Έπειτα αφήνετε το παιδί να κάνει μόνο του τα βήματα και βοηθάτε υποστηρικτικά μόνο αν δυσκολευτεί. Το παιχνίδι αυτό εκτός από την προσφορά στη λεπτή κινητικότητα και στη συγκέντρωση συμβάλλει και στην ακολουθία οδηγιών και βημάτων.

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης