Η σοκολάτα βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στη διατροφή των παιδιών, είτε στα μπισκότα, τα παγωτά, τα κέικ και τις ταμπλέτες σοκολάτας είτε στα γλυκά του ζαχαροπλαστείου και τα ροφήματα. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο είναι ασφαλής η συχνή κατανάλωσή της από τα παιδιά.

Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι έχει ένα πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο με μεγάλη θρεπτική αξία, γι’ αυτό και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. Συνεχείς έρευνες από επιστήμονες σε όλον τον κόσμο εξετάζουν την επίδραση της σοκολάτας στην υγεία του ανθρώπου και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να λέγαμε ότι μάλλον θετικά είναι τα συμπεράσματα για την… παρουσία της στη ζωή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, η συχνότητα και η ποσότητα σοκολάτας που καταναλώνει ένα παιδί πρέπει να γίνεται σωστά και φυσικά να μη θεωρείται ένα καθημερινό σνακ που θα αντικαθιστά άλλα σημαντικά για την υγεία τρόφιμα, όπως τα φρούτα. Κάποια από τα θετικά στοιχεία της σοκολάτας είναι φορείς βασικών πηγών ενέργειας και στοιχείων, που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.

Περιέχει κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, ποτάσιο και φώσφορο, καθώς και φυτικές ουσίες και βιταμίνες (Α, Β1, C, D και Ε) με αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές της ικανότητες επιδρούν ευεργετικά στην καρδιά και την αρτηριακή πίεση και ευνοούν την αύξηση της καλής χοληστερόλης. Το κακάο περιέχει επίσης μαγνήσιο, που προλαμβάνει την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Φυσικά, το μεγαλύτερο όφελος της σοκολάτας το λαμβάνουμε τρώγοντας μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο, που δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή κορεσμένα λίπη.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση και δρα αντικαταθλιπτικά, γιατί περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης (ουσία που επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα), οι οποίες αποβάλλουν το στρες και διεγείρουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Όταν τρώμε σοκολάτα, απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ουσίες ενδορφίνη και σεροτονίνη, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης