Nέα επιστημονική μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις που έχουν στα παιδιά οι σκηνές βίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και τα συμπεράσματά της είναι άκρως ανησυχητικά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια καθορισμένη και αιτιώδης σύνδεση μεταξύ της βίας που απεικονίζεται στα παιχνίδια τον ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βίαιης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Σαν Φρανσίσκο, και του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στις Η.Π.Α. χώρισαν τυχαία μια ομάδα 100 προπτυχιακών φοιτητών, ηλικίας 18 έως 21 ετών, σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα έπαιξε ένα χαμηλού επιπέδου παιχνίδι βίας και η άλλη ένα υψηλού επιπέδου, ενώ πριν και μετά από το παιχνίδι και οι δύο ομάδες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που εξέτασε τη στάση τους απέναντι στις βίαιες πράξεις, στην εγκληματικότητα, τη χρήση αλκοόλ, μαριχουάνα, κ.ά..

Η αρτηριακή τους πίεση μετρήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Τα άτομα που έπαιξαν το παιχνίδι με την υψηλού επιπέδου βία είχαν μεγαλύτερη πίεση αίματος, πιο αρνητικές διαθέσεις και μη συνεργάσιμη συμπεριφορά. Παράλληλα, ήταν περισσότερο αντικοινωνικά και είχαν πιο θετική στάση απέναντι στη χρήση του αλκοόλ και της μαριχουάνα, έναντι εκείνων που έπαιξαν το παιχνίδι με χαμηλό επίπεδο βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να έχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη συμπεριφορά του παιδιού:

– Το παιδί μπορεί να γίνει αναίσθητο στη φρίκη της βίας.

– Μπορεί βαθμιαία να αρχίσει να χρησιμοποιεί τη βία ως τρόπο να λύνει τα προβλήματα.

– Να έχει ως πρότυπα τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού βίας.

– Να αρχίσει να μιμείται τη βία που παρακολουθεί στο παιχνίδι.

Πηγή: iatronet

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης