Από τη Μαριάννα Λαγουμίδη, Παιδαγωγό, Εξειδικευμένη στη Δυσλεξία
mlag15@otenet.gr

Άρχισε το σχολείο –Νηπιαγωγείο, Δημοτικό. Άλλα παιδιά πηγαίνουν χαρούμενα κάθε πρωί. Άλλα είναι αγχωμένα, κλαίνε, ζορίζονται. Οι γονείς βρίσκονται σε κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία νηπιαγωγός κάλεσε τους γονείς δυο αγοριών, για να τους αναφέρει τα προβλήματα στο παιχνίδι που δημιουργούν τα παιδιά τους. Ένας δάσκαλος κάλεσε τους γονείς ενός κοριτσιού Β’ Δημοτικού, για να τους πει τις δυσκολίες συνεργασίας με την κόρη τους. Και οι δύο εκπαιδευτικοί προτείνουν στους γονείς να συμβουλευτούν έναν παιδοψυχολόγο. Αυτοί τρέμουμε ακόμη στην ιδέα.

«Αποκλείεται! Το παιδί μου δεν είναι τρελό! Έχει οικονομικά θέματα η οικογένειά μας… Για ποιο λόγο να δει ψυχολόγο;».

Και καταλήγουν: «Εγώ δεν πήγα ποτέ σε ψυχολόγο! Μια χαρά δεν τα κατάφερα; Αυτά είναι περιττές πολυτέλειες!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε ότι ο Παιδοψυχολόγος είναι ένας ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΓΟΝΙΟΣ.

Οι συναντήσεις με αυτόν τον ειδικό βοηθάνε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης των προβλημάτων και να διαχειριστούν ποικίλες μαθησιακές δυσκολίες, όπως:

-την έλλειψη προσήλωσης τη στιγμή της μελέτης,
-τις συγκρούσεις με τους γονείς,
-την έλλειψη ή/και την κακή επικοινωνία στην οικογένεια,
-τη δυσλεξία,
-το σχολικό εκφοβισμό,
-το άγχος αποχωρισμού,
-την απώλεια (οικογενειακού, φιλικού προσώπου, ζώου),
-το διαζύγιο των γονέων,
-τη χαμηλή/διογκωμένη αυτοπεποίθηση,
-τις «κακές συνήθειες» (ονυχοφαγία, tics, κ.ά.),
-τον έλεγχο των σφιγκτήρων (ενούρηση, εγκόπρηση),
-τις παραβατικές συμπεριφορές (το παιδί που «λέει ψέματα», «παίρνει ξένα πράγματα»),κ.ά.

Η κοινωνία πλέον, είναι άκρως απαιτητική και ανταγωνιστική, και στα παιδιά. Σε ηλικία τέσσερα με δώδεκα, είναι σκληρά εργαζόμενοι, κινούνται ανάμεσα στα σχολεία, τα φροντιστήρια, τα κέντρα ειδικών θεραπειών, τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια, τις μουσικές σχολές: μιλάμε για τα παιδιά μας!!! Αγωνίζονται διαρκώς να γίνουν καλύτεροι, να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα, να μην μας απογοητεύσουν.

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ!!!

Η επίσκεψη σε έναν ειδικό, έναν παιδοψυχολόγο είναι τόσο αναγκαία και απαραίτητη!!! Για να μάθει ο γονέας αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης των συμπεριφορών, όπως ταιριάζει στο δικό του παιδί. Το δε, παιδί έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματα και τις πιο ενδόμυχες σκέψεις του, εμπιστεύεται, μιλάει, ανακουφίζεται, δρα, αυτενεργεί, διεκδικεί, τροποποιεί συμπεριφορές. Στόχος είναι να αναπτύξει τις δεξιότητές του για να είναι χαρούμενο!

Αν εμείς οι γονείς, αν το παιδί μας χρειάζεται την όποια βοήθεια, οφείλουμε να την αναζητήσουμε και να την προσφέρουμε. Η λύση είναι να επισκεφτούμε έναν παιδοψυχολόγο, να μιλήσουμε σε άλλον που εμπιστευόμαστε μέσω skype ή να επικοινωνήσουμε με e-mail.

Όλοι έχουμε «δυσκολίες» στην ανατροφή των παιδιών μας. Είναι πραγματικά έξυπνο να αναζητάμε βοήθεια όποτε τη χρειαζόμαστε! Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης