Εάν το παιδάκι σας τώρα που είναι δύο χρόνων θυμάται με λεπτομέρειες τι κάνατε χθες και όλα τα πρόσφατα γεγονότα, σε λίγα χρόνια θα χάσει αυτές τις αναμνήσεις όπως και εσείς που έχετε ένα κενό μνήμης για την περίοδο των πρώτων χρόνων ζωής σας.

Η «βρεφική αμνησία» ευθύνεται για την απώλεια μνήμης για τα πρώτα χρόνια ζωής του κάθε ανθρώπου λόγω της πλημμύρας νέων νευρώνων στον νεαρό εγκέφαλο. Παράλληλα, η έλλειψη γλωσσικών δεξιοτήτων και η ατελής συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών δεν επιτρέπουν την καταγραφή των γεγονότων στη μνήμη του μωρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πατέρα της ψυχαναλυτικής θεωρίας Σίγκμουντ Φρόιντ, η «βρεφική αμνησία» ή «αμνησία της παιδικής ηλικίας» εξηγείται καθώς οι αναμνήσεις των πρώτων χρόνων απωθούνται στο ασυνείδητο επειδή έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο και προκαλούν ντροπή και άγχος στο άτομο. Σύγχρονη μελέτη προσδιορίζει την ηλικία των επτά ετών ως τη στιγμή που οι πρώτες αναμνήσεις αρχίζουν να σβήνουν. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις σύγχρονες μελέτες η βρεφική αμνησία υπάρχει λόγω της ταχείας παραγωγής νέων νευρώνων στον νεαρό εγκέφαλο. Με απλά λόγια οι νέοι νευρώνες φαίνεται ότι απορρυθμίζουν τα νευρικά κυκλώματα στα οποία βρίσκονται αποθηκευμένες προηγούμενες αναμνήσεις.

Περισσότερα στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης