Από τις 5 το πρωί της Δευτέρας 30 Ιουνίου, ο πεζόδρομος του Όκλεϊ στην Μελβούρνη, ήταν κατάμεστος. Δύο γιγαντοοθόνες είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα από το Δήμο του Μόνας στο μέσο του εμπορικού δρόμου και η ατμόσφαιρα θύμιζε Βραζιλία. Τα Ελληνόπουλα (τρίτης γενιάς ως επί το πλείστον),εφοδιασμένα με ελληνικές σημαίες, κασκόλ και καπνογόνα, έχουν στήσει την δική τους εξέδρα και παρά το χειμωνιάτικο πρωινό, η προσμονή της πρόκρισης τους ζεσταίνει όλους. Είναι απίστευτο το πάθος και η αγάπη που νιώθουν για την Εθνική Ελλάδας αυτά τα παιδιά και ειδικότερα για κάποια από αυτά, που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την χώρα μας.

Δέκα λεπτά πριν αρχίσει ο αγώνας της Εθνικής Ελλάδας, κόντρα στην αντίστοιχη της Κόστα Ρίκα, στα καφέ της περιοχής δεν πέφτει καρφίτσα και στον πεζόδρομο ο κόσμος έχει πάρει θέση μπροστά στις οθόνες, ενώ άναψαν και τα πρώτα καπνογόνα «για προθέρμανση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μουδιασμένο ξεκίνημα, δεν πτόησε κανένα, αλλά η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Σαλπιγγίδη στο 37΄ ξεσήκωσε την περιοχή. Στο ημίχρονο η αγωνία είναι έκδηλη στα περισσότερα πρόσωπα, αλλά οι συζητήσεις μεταδίδουν αισιοδοξία.

«Πάμε γερά Ελλαδάρα» και ξεκινάει το δεύτερο ημίχρονο. Το γρήγορο και αναπάντεχο γκολ της Κόστα Ρίκα παγώνει ξαφνικά την ατμόσφαιρα. Χρειάστηκε να περάσουν 2-3 λεπτά μέχρι να ξανακουστούν οι νέες προτροπές προς στους διεθνείς μας. Η αποβολή του Ντουάρτε στο 66΄ πανηγυρίστηκε σαν να μπήκε γκολ. Ένα γκολ, που όλοι ήταν σίγουροι ότι θα μπει, αλλά δεν ερχόταν παρά την καθολική υπεροχή της Εθνικής μας και παρά τις ευκαιρίες. Πλέον έχουν γεμίσει κόσμο και οι ταράτσες μερικών κτιρίων και το τραγούδι είναι ασταμάτητο.

Τη στιγμή της ισοφάρισης του σκορ από τον Παπασταθόπουλο, στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, ο πεζόδρομος φωτίζεται από τα καπνογόνα και τα βεγγαλικά, ενώ ο κόσμος έγινε μια αγκαλιά. «Πάμε Ελλαδάρα γερά, δεν χάνεται τώρα το ματς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράταση ξεκίνησε με δεύτερο καφέ στο χέρι για τους περισσότερους και με την ελπίδα για δεύτερο γκολ στην καρδιά όλων. Γκέκας στο 94΄, Κατσουράνης στο 99′,ο Χριστοδουλόπουλος στο 113΄, αλλά κυρίως ο Μήτρογλου στο τελευταίο λεπτό της παράτασης έκαναν τις καρδιές να σταματήσουν για λίγα δευτερόλεπτα.

Η διαδικασία των πέναλτι σκληρή και επίπονη για όλους. Όλοι χτύπησαν πέναλτι, όλοι προσπάθησαν να πιάσουν, όλοι το έχασαν μαζί με το Φάνη. Τη σιωπή του αποκλεισμού διαδέχθηκε ένα : «Δεν πειράζει Ελλάδάρα, μπράβο στα παιδιά» και ο κόσμος άρχισε ξανά να χειροκροτά.

Αυτός που ένιωσε περισσότερο όμως στο πετσί του, την τρέλα για την Εθνική ομάδα της Ελλάδας, ήταν ο Αυστραλός ρεπόρτερ του καναλιού 9. Αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να ακούσει τι του έλεγαν από το στούντιο, ενώ μετέδιδε ζωντανά το ρεπορτάζ της «Ελληνικής εξέδρας», παρασύρθηκε από τα συνθήματα των Ελλήνων και τραγούδησε κι αυτός μαζί τους.

Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης
Φωτογραφίες: Κώστας Ντεβές

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης