To Delphi Bank 23ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, που με υπερηφάνεια παρουσίασε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, τελείωσε επίσημα την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, με την ταινία «What If” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ο οποίος γνώρισε μεγάλη επιτυχία φέτος στο Φεστιβάλ. Την ταινία του «Ένας άλλος κόσμος» με την οποία ξεκίνησε το Φεστιβάλ, την παρακολούθησαν πάνω από 1400 άτομα μόνο τη βραδιά των εγκαινίων.

Το κλείσιμο του Φεστιβάλ στο Palace Cinema Como προσέλκυσε πολλά άτομα που είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και με το μουσικό δίδυμο PolyXeni (Τζένη Θεολογίδη και Wayne Simmons).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο περιέλαβε επίσης μια ειδική εκδήλωση στο κινηματογράφο Astor με την προβολή της ταινίας του Randal Kleiser (Grease, The Blue Lagoon) Summer Lovers (1982), που χαρακτηρίσθηκε σαν “μια ταινία πάρτι στην παραλία το 1980” ενώ ακολούθησε πολλές ώρες διασκέδασης με τον DJ James Belias.

Νωρίτερα, στο Φεστιβάλ της Μελβούρνης η δημοσιογράφος Ελένη Κάπαλου παρουσίασε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με το ντοκυμαντέρ «A life of its own: The truth about medical marijuana», την προβολή του οποίου ακολούθησε μια συγκινητική συζήτηση με την ίδια και μέλους της οικογένειάς της που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με την ιατρική κάναβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 7ο Ελληνο-Αυστραλιανό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού (επιμέλεια του Τζιμ Κουτσούκου και της Κατερίνας Κοτσώνη) παρουσιάστηκαν δύο εξαιρετικά προγράμματα ταινιών μικρού μήκους, με το βραβείο καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο Αυστραλιανό Πρόγραμμα να πηγαίνει στον Ian Tran για το «donutumentary» «OLYMPIC NICK» που αναφέρεται στον θρύλλο του Footscray Olympic Donuts Νίκο Τσιλιγκίρη.

Την παρουσία τους στο Φεστιβάλ έκαναν και οι νεότεροι σκηνοθέτες που συμμετείχαν με τα σχολεία τους στον 6ο Διαγωνισμό Ελληνικού Μαθητικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και Κατάρτισης της Βικτώριας και της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και τη συνεργασία της Ενωσης Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών.

Ο φετινός διαγωνισμός προσέλκυσε 20 συμμετοχές από σχολεία της Βικτώριας και της ΝΝΟ, όπου όλα τα έργα ερμήνευσαν δημιουργικά το θέμα «Από το πρωί μέχρι το βράδυ» και ενσωματώνοντας ένα στοιχείο που φέτος ήταν το «ρολόι».

Οι νικητές του 2016

Κατηγορία Δημοτικού Σχολείου

Πρώτο Βραβείο

Η Δ’ Τάξη του σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας (Malvern Campus) για την ταινία «Τα Μελισσογεννέθλια». Το πρόγραμμα προετοιμασίας της ταινίας συντόνισε η εκπαιδευτικός Μαρία Στέλλα Παπαγεωργίου.

Δεύτερο Βραβείο

Το βραβείο κέρδισε η Α’ Τάξη του Oakleigh Grammar School, για την ταινία τους «Από το πρωί ως το βράδυ», που συντόνισε η εκαπαιδευτικός Κική Κουσουράκη.

Τρίτο Βραβείο

Το βραβείο κέρδισαν τα απογευματινά σχολεία της Ελληνική Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας για την ταινία τους «Είναι ώρα για Ελληνικά», που συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Ελένη Παπαγιοννοπούλου και Εφη Σπαλιάρα.

Κατηγορία Γυμνασίου

Πρώτο Βραβείο

Τα Σχολεία Γλωσσών της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (City Campus) για την ταινία τους «Ολα αλλάζουν», που συντόνισε η εκπαιδευτικός Ειρήνη Κοδουντάκη.

Δεύτερο Βραβείο

Τα Σχολεία Γλωσσών της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (Alphington Campus), για την ταινία τους «Δύο κόσμοι, μια στιγμή», που συντόνισε η εκπαιδευτικός Σοφία Χανιωτάκη.

Τρίτο Βραβείο

Η Α’ τάξη γυμνασίου των Σχολείων Γλωσσών της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (Doncaster Campus) για την ταινία «Ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα» που συντόνισε η εκπαιδευτικός Ελένη Δημητρίου.

Το Φεστιβάλ μπορεί επίσημα να έχει κλείσει, αλλά όπως συνηθίζεται με τους Έλληνες, πρόκειται να προβληθούν κι άλλες ταινίες: Όλες οι τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους του Γιώργου Λάνθιμου, του νονού του «Νέου Ελληνικού Κύματος», θα προβληθούν στον κινηματογράφο Astor την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου (KINETTA + Κυνόδοντας) και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου (ALPS + Lobster). Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί η ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Συννεφιασμένη Κυριακή», ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από την πολυαγαπημένη ορχήστρα της Μελβούρνης «Rebetiki».

Για εισιτήρια επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: greekfilmfestival.com.au

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης