Η Ορθοδοξία στη Γουατεμάλα μέσα από τα μάτια ομογενών - Συγκινητικές στιγμές στα εγκαίνια ναού

Η Ορθοδοξία στη Γουατεμάλα μέσα από τα μάτια ομογενών - Συγκινητικές στιγμές στα εγκαίνια ναού
Του Μιχάλη Πιτσίνου

Στις αρχές Μαΐου ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας και συνιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων «Bareburger» Μιχάλης Πιτσίνος και ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας φωτογράφος Κώστας Πηγαδάς ταξίδεψαν στη Γουατεμάλα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του μητροπολίτη του Μεξικού, Κεντρικής Αμερικής, Κούβας και των νησιών της Καραϊβικής Σεβασμιότατου Αθηναγόρα με αφορμή τα εγκαίνια του νέου εκκλησιαστικού ναού στην περιοχή.

Σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν να δουν ιδίοις όμμασι δύο κοσμικοί, μη κληρικοί, το ορθόδοξο χριστιανικό έργο που συντελείται εκεί. Η σίτιση των κατοίκων, το χτίσιμο δρόμων και σπιτιών, οι παροχές υγείας, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η βάπτιση και η διάδοση της Ορθοδοξίας συνιστούν βασικές πτυχές αυτού του έργου.Όταν έφθασαν στο χωριό Αγκουακάτε, περισσότεροι από 5.000 ντόπιοι κάτοικοι τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, με πυροτεχνήματα και μουσική μπάντα.Η παρουσία του πλήθους ήταν ασφυκτική, με μια εκπληκτικά συγκινητική λειτουργία, όπου ντόπια παιδιά έψελναν στα ελληνικά μεγάλα αποσπάσματα του Ευαγγελίου.

Δείτε το βίντεο:


Ο Σεβασμιότατος Αθηναγόρας με έκδηλη τη συγκίνησή του εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις πράξεις λατρείας προς το πρόσωπό του και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα.

«Ξέρετε αυτοί οι άνθρωποι δεν το θεωρούν δεδομένο ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά βαπτίστηκαν προσφάτως καθ’ επιλογήν και αυτό σημαίνει ότι έχουν βαθιά ευγνωμοσύνη για αυτό. Η Ορθοδοξία μας δεν ήταν ποτέ δεδομένη για αυτούς και αυτό από μόνο του αποκτάει μεγάλη βαρύτητα. Η Ιεραποστολή μας έχει έντονη δράση σε αυτές τις περιοχές. Καμιά φορά, ξέρετε, δίνουμε ακόμα περισσότερα από ό,τι μπορούμε να δώσουμε… την ψυχή μας κυριολεκτικά» δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Σεβασμιότατος.Μήνυμα αγάπης στους κατοίκους της περιοχής απηύθυνε επίσης και ο πρωτοπρεσβύτερος και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος περιέγραψε το έργο της εκεί Μητρόπολης ως «συγκλονιστικό».Την αποστολή συνόδευαν και εξέχοντες Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες καθώς και ο διάσημος φωτογράφος Κώστας Πηγαδάς. Της αποστολής ηγείτο ο Μιχάλης Πιτσίνος, ο οποίος έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για το θεάρεστο έργο του μητροπολίτη Αθηναγόρα, ενώ ο Κώστας Πηγαδάς απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή λεπτό προς λεπτό τα εγκαίνια του ναού σε μια προσπάθειά του να μπει σε υψηλού βεληνεκούς περιοδικά ανά τον κόσμο και να υπάρξει περαιτέρω προβολή του φιλανθρωπικού αυτού έργου της Μητρόπολης του Μεξικού.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσίνος: «Το έργο του μητροπολίτη Αθηναγόρα εδώ είναι μοναδικό για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, καθώς και για την ελληνική γλώσσα που διδάσκεται ανελλιπώς. Ωστόσο, οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες ολοένα και δυσχεραίνουν το έργο του Σεβασμιότατου.

»Είναι επιτακτική ανάγκη οι ομογενείς Βορείου Αμερικής να βοηθήσουν και να συνδράμουν τα μέγιστα για την υλοποίηση των στόχων τόσων πολλών χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Είναι πολύ σημαντικό όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλλουμε κυρίως οικονομικά αλλά και όπως αλλιώς μπορούμε, καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες, με την έλλειψη πόρων να κάνει τα πράγματα πραγματικά πολύ δύσκολα.

»Προσωπικά πιστεύω πως η δράση του Σεβασμιότατου Αθηναγόρα πρέπει να ενεργοποιήσει και άλλους επιφανείς επιχειρηματίες ή ακόμη και εθελοντικούς φορείς, ούτως ώστε να επεκταθεί το έργο του, προσφέροντας ανακούφιση όπου μπορεί».

Πηγή: ekirikas.com

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017, 15:03