Στην Κεφαλονιά έφτασε λίγο μετά τις 15:00 σήμερα, ύστερα από 15 χρόνια νοσταλγίας και προσμονής, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος συνοδευόμενος από έναν ακόμη Μητροπολίτη και έναν διάκονο.

Παρά τα πολλά χρόνια που βαραίνουν την πλάτη του οι κινήσεις του ήταν ανάλαφρες από την σκάλα του αεροπλάνου έως την αίθουσα VIP του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, όπου τον υποδέχθηκαν επίσημα ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος, η Βουλευτής, Αφροδίτη Θεοπεφτάπου, ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης. Η συγκίνηση από την άφιξη του Μακαριότατου ήταν εμφανής τόσο στον ίδιο, που μετά το 2002 ήρθε πάλι στην Κεφαλονιά, αλλά και στον δικό μας Δεσπότη, ο οποίος ήταν μαθητής του κ. Αναστάσιου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ανθοδέσμη δέχθηκε από τον γιο του προέδρου της ΚΕΔΗΚΕ, Διονύση Κωνσταντάκη. Η μικρή τελετή που διοργανώθηκε για την άφιξή του μπορεί να κράτησε λίγα λεπτά, ωστόσο ο Κεφαλλονίτης Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας πρόλαβε να πει πολλά πράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μίλησε για τον παππού του, τον Στέλιο Γιαννουλάτο, που γεννήθηκε στην Άσσο, για την οικογένειά του, για το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική και για την μετάβασή του στην Αλβανία ως Έξαρχος τότε του Πατριαρχείου το 1991. «Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ορθοδοξία στην Αλβανία έζησε τραγικές στιγμές. Το σύνταγμα του γειτονικού κράτους απαγόρευσε την κάθε είδους θρησκεία στην επικράτεια της χώρας. Ήταν ακόμη πιο σκληρό και από αυτό της Σοβιετικής Ένωσης. Με την βοήθεια του Θεού καταφέραμε πολλά πράγματα και επειδή ο μαραθώνιος της ζωής μου φτάνει στο τέλος του αποφάσισα να έρθω φέτος στην Κεφαλονιά για να προσκηνήσω τον Άγιο Γεράσιμο», ανέφερε ο κ. Αναστάσιος σε γενικές γραμμές.

Ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος, κάλεσε ανεπίσημα του χρόνου τον κ. Αναστάσιο σε ένα από τα νησιά του Ιονίου, στο οποίο θα γίνει το Παγκόσμιο Συνέδριο των απανταχού Επτανήσιων με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας να είναι το τιμώμενο πρόσωπο. «Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός», του απάντησε ο κ. Αναστάσιος. Στη συνέχεια υπήρξαν μικροί διάλογοι με όλους τους πολιτικούς που παραβρέθηκαν εκεί, όπου εκεί ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας αποκάλυψε ότι κάθε χρόνο παραμονή του Αγίου Γερασίμου πηγαίνει στα Ομαλά με τα πόδια. Ο κ. Αναστάσιος χαριτολογώντας του είπε να ντυθεί σπορ και να μην βάλει γραβάτα.

Στη λίγη ώρα που μεσολάβησε από το τέλος της μικρής τελετής υποδοχής μέχρι να μπει στο αυτοκίνητο της Μητροπόλεως για να τον μεταφέρει στο κατάλυμά του δεν έπαψε να ρωτάει την αερολιμενάρχη, αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Σπύρο Γαλιατσάτο για την τουριστική πορεία της Κεφαλονιάς. Ενθουσιάστηκε όταν έμαθε ότι το νησί μας φέτος καταγράφει διψήφιο αριθμό αφίξεων τουριστών. Ο κ. Αναστάσιος θα δώσει το παρόν απόψε και αύριο στην Παναγία στο Μαρκόπουλο και μεθαύριο θα χοροστατήσει στην εορτή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: http://efimeridakefalonia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης