Δεκαπενταύγουστο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστότερο ως «Παναγίτσα», είναι πιθανόν να κάνουν οι ομογενείς του Μόντρεαλ, καθώς τα έργα ανοικοδόμησης της εκκλησίας έχουν μπει στην τελική φάση τους και, εκτός απροόπτου, θα έχουν ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη του επόμενου μήνα.

Οπως είναι γνωστό, η «Παναγίτσα» καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα 13 Απριλίου 2015. Προκαλώντας αισθήματα θλίψης σ’ ολόκληρη την Ομογένεια, καθώς ο ναός για δεκαετίες παρέμενε έμβλημα της Ορθοδοξίας στη βόρεια Αμερική και τόπος άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Ελληνισμό του Μόντρεαλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ έγινε εκ νέου αναφορά στην πρόοδο των εργασιών, με την επισήμανση ότι ο Ιερός Ναός, αν δεν υπάρξουν άλλες απρόβλεπτες συνθήκες, θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Μικρές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα οφείλονταν στις δυσμενείς, φέτος, καιρικές συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νίκος Παγώνης και ο πρόεδρος του Εθνικού Επαρχιακού Κογκρέσου του Κεμπέκ Γιάννης Θεοδοσόπουλος, μαζί με τον προϊστάμενο του ναού π. Νικόλαο Παπαγεωργίου παρακολουθούν σχεδόν σε καθημερινή βάση την εξέλιξη των εργασιών. Εχουν δε πολλές φορές -τους τελευταίους μήνες- συνοδεύσει τον Μητροπολίτη Τορόντο και παντός Καναδά κ.κ. Σωτήριο στις επισκέψεις του στην ανακατασκευαζόμενη εκκλησία.

«Η Παναγίτσα μας είναι προσκύνημα που όλοι μας περιμένουμε να ξαναλειτουργήσει. Είμαι χαρούμενος που βλέπω τον Ιερό Ναό να χτίζεται και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τον λόγο την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ», είχε πει κατά την τελευταία επίσκεψή του στο ναό ο κ.κ. Σωτήριος, στα τέλη Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπως έχει αναφέρει ο «Ε.Κ.» ο Ιερός Ναός είχε λειτουργήσει για πρώτη φορά στις 5 Μαΐου 1968, στην οδό Saint Roch, στην «καρδιά» του Παρκ Εξτένσιον, περιοχής με έντονο ελληνικό στοιχείο. Ηταν βυζαντινού ρυθμού και διέθετε εξαιρετική αγιογράφηση. Από την πρώτη στιγμή είχε αποκλεισθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πιθανότητα εμπρηστικής ενέργειας ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα έργα και στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ο οποίος παραμένει κλειστός. Τα έργα αφορούν σε ανακατασκευή της πεζογέφυρας της κεντρικής εισόδου και σε αναγκαίες βελτιώσεις στην αποχέτευση και αποστράγγιση του οικοδομήματος. Σε εξέλιξη βρίσκεται ερανική προσπάθεια για την κάλυψη των δαπανών, υπό τον συντονισμό του προϊσταμένου του ναού π. Παναγιώτη Σαλατέλλη.

Πηγές: greekpost.ca, ekirikas.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης