Στα χρόνια της κρίσης οι Έλληνες πολίτες βλέπουν τη θέση της χώρα να υποβαθμίζεται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η καταγγελία που έφτασε στο zougla.gr, από μία Ελληνίδα μετανάστρια που τα τελευταία χρόνια πήρε την απόφαση, μαζί με την οικογένειά της, να μετακομίσει τη μακρινή Νέα Ζηλανδία.

Όπως αποκαλύπτει, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, η κα Ελένη Γκέλη, Γεωτεχνικός Μηχανικός, πρόσφατα η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να αναστείλει οριστικά τη λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας που λειτουργεί στην πρωτεύουσα Wellington και εξυπηρετεί το σύνολο του ελληνισμού στη μακρινή αυτή χώρα, χωρίς καν την αντικατάσταση της από έμμισθο προξενείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήδη το 2012, στην πρώτη νύξη περί αναστολής της λειτουργίας της Πρεσβείας, η Ελληνική Κοινότητα του Wellington πρότεινε τη μεταφορά της σε ιδιόκτητο χώρο της Κοινότητας έναντι πολύ μικρού μισθώματος. Η επιστολή διαμαρτυρίας και η πρόταση του 2012 έμεινε αναπάντητη. Το αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να έχουν δαπανηθεί αυτά τα τρία χρόνια σε ενοίκια, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί και θα ήταν εφικτό -τελικώς- να αποφευχθεί η απόφαση αναστολής», τονίζει η κα Γκέλη.

«Μετά την πρόσφατη απόφαση αναστολής, εστάλη εκ νέου πρόταση από την Ελληνική κοινότητα, στις 3 Αυγούστου, με περισσότερες επιλογές, ωστόσο δεν λάβαμε και πάλι καμία απάντηση. Η παραπομπή μας στην Πρεσβεία της Καμπέρας στην Αυστραλία είναι άνευ λογικής και αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Ενδεικτικά η μετάβαση μας από το Wellington στην Καμπέρα απαιτεί πολυέξοδη και πολύωρη αεροπορική μετακίνηση, καθώς από το Wellington χρειαζόμαστε 5.5 ώρες και το κόστος ανέρχεται το ελάχιστο στα 600 ευρώ, χωρίς τα έξοδα διαμονής», προσθέτει η καταγγέλλουσα. 

«Οι ιθύνοντες της απόφασης δε λαμβάνουν υπόψη τη δυναμική της Ελληνικής παρουσίας στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα 4.500.000 κατοίκων. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 5.000-6.000 Έλληνες βρίσκονται στη χώρα, ένας αριθμός κατακόρυφα αυξανόμενος την τελευταία τριετία μετά τις οικονομικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι την τελευταία τριετία έχουν έρθει στη χώρα περίπου 1.000 νέοι Έλληνες μετανάστες, αριθμός με σαφείς αυξητικές τάσεις, ενώ η μοναδική ελληνική υπηρεσία που μπορεί να δώσει στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των Ελλήνων στη Νέα Ζηλανδία είναι η τοπική ελληνική πρεσβεία», συμπληρώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η κα Γκέλη επισημαίνει τη σημαντικότητα της επίσημης εκπροσώπηση της χώρας μας μέσω μιας Πρεσβείας ή έστω ενός έμμισθου Προξενείου σε αυτή την τόσο μακρινή χώρα από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, τόσο για την εξυπηρέτηση της Ομογένειας (π.χ δήλωση γέννησης παιδιών, ανανεώσεις διαβατηρίων , κληρονομικές υποθέσεις, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα), όσο και για την αίσθηση της ασφάλειας και της επίσημης εκπροσώπησης και παρέμβασης της Ελλάδας σε μια κρίσιμη στιγμή. «Μην ξεχνάμε ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός στην πόλη του Christchurch, το 2011. Κρίνουμε λοιπόν ότι για την αίσθηση της ασφάλειας μας, τόσο εμάς που κατοικούμε εδώ, όσο και των οικογενειών μας πίσω στην Ελλάδα, είναι αναγκαία η επίσημη εκπροσώπηση της χώρας μας μέσω μιας Πρεσβείας ή ενός Προξενείου, το οποίο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα αποτελέσει γέφυρα για την επικοινωνία μας με την Ελλάδα», αναφέρει.

«Η Ελληνική Διασπορά της Νέας Ζηλανδίας και οι προσφάτως εκπατρισμένοι Έλληνες που εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών μεταβήκαμε σε αυτή τη φιλόξενη χώρα, ζητάμε από την Ελλάδα και από τους Έλληνες πολιτικούς να σεβαστούν το αίτημα μας και να απαντήσουν στη νέα πρόταση μας η οποία έχει σταλεί από 03/08/2015. Ως Έλληνες πολίτες με υποχρεώσεις και δικαιώματα απαιτούμε αυτή τη στιγμή από το Ελληνικό κράτος να μη μας στερήσει το αναφαίρετο δικαίωμα για απρόσκοπτη συναλλαγή και σύνδεση με τη χώρα μας», καταλήγει η καταγγέλλουσα, συμπληρώνοντας ότι η επίσημη επιστολή η οποία εστάλη στις 3 Αυγούστου έχει προσυπογραφεί από όλες τις Ελληνικές Κοινότητες, Οργανώσεις, Αδελφότητες και Σωματεία της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας. Σημειώνεται επίσης ότι έχει κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, στον αρμόδιο Υπουργό, στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων.

Διαβάστε περισσότερες καταγγελίες πολιτών στο zougla.gr:

Εξυπηρέτηση… μηδέν αστέρων σε ξενοδοχείο των Καμένων Βούρλων, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015, 20:09

Αίγινα: Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης στον Άγιο Νεκτάριο – Ο δήμος τον είχε μετατρέψει σε σκουπιδότοπο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, 15:35

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών… πιο ακριβή από το εισιτήριο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015, 17:21

Βάπτιση στα 135 ευρώ, μαύρα και… αφορολόγητα!, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015, 15:59

Καταγγελία δικαιούχου της κάρτας σίτισης στο zougla.gr, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015, 13:48

Εκβιασμός υπέρ του “ΝΑΙ”, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015, 23:12

Νέες εικόνες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015, 13:33

Αθάνατη… ελληνική πατέντα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Μαΐου 2015, 13:35

Παιδί επέβαινε σε μηχανάκι χωρίς κράνος – Εγκληματική αμέλεια οδηγού, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 20:33

Αιδηψός: Η τουριστική σεζόν έρχεται… η αδιαφορία παραμένει, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 18:47

Βάρη: Σφραγίστηκε παιδότοπος που λειτουργούσε επί δύο χρόνια δίπλα σε βενζινάδικο!, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 14:00

Οδηγούσε ανάποδα στην Αττική οδό και γλίτωσε την σύγκρουση…, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαΐου 2015, 23:25

Θεραπευτήριο Λέρου: Εργάζονται υπό τον φόβο κατάρρευσης της οροφής
, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2015, 13:58

Αναστολή του προγράμματος εξετάσεων των αποφοίτων ΙΕΚ ζητεί το υπουργείο Παιδείας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2015, 18:12

Εργαζόμενοι καταγγέλλουν παράνομες απολύσεις στην «Ζαριφόπουλος Α.Ε.», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2015, 14:58

Κέρκυρα: Καταγγελία για ρύπανση της θάλασσας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2015, 15:20

Μενίδι: Μητέρα και γιος ζουν αβοήθητοι σε παράπηγμα από λαμαρίνες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2015, 18:33

Πιερία: Αποκλεισμένος δρόμος επί δύο μήνες λόγω καθίζησης, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015, 19:20

Χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες στο Λιτόχωρο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015, 12:10

Για επικοινωνία με το zougla.gr στο 2115550500 και info@zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης