Σε κλοιό συμβασιούχων ο Π. Γερουλάνος στην Ακρόπολη

Σε κλοιό συμβασιούχων ο Π. Γερουλάνος στην Ακρόπολη

Αντώνης Καρατζαφέρης
Οι τουρίστες που φωτογράφιζαν το πρωί τον Παρθενώνα, χωρίς σκαλωσιές μετά από πολλά χρόνια, είχαν ένα ακόμη στιγμιότυπο να απαθανατίσουν. Τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, περικυκλωμένο από μερικές δεκάδες απλήρωτους συμβασιούχους του υπουργείου του, που απαιτούσαν λύση στο πρόβλημά τους. Με ντουντούκες, φωνές και συνθήματα, όπως «ούτε απολύσεις, ούτε ασφαλιστικά, εδώ και τώρα μόνιμη δουλειά», και άλλα που στρέφονταν ευθέως κατά του υπουργού, όπως «παραιτήσου»…

Το επεισόδιο ξεκίνησε με την άφιξη, στον Ιερό Βράχο, του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, στις 10.30 το πρωί, με αφορμή την ολοκλήρωση των μεγάλων αναστηλωτικών έργων στα μνημεία. Συνοδευόμενος από τον κ. Γερουλάνο και τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «ανέβηκε» στην Ακρόπολη από τον ανελκυστήρα που έχει τοποθετηθεί στη βορειοδυτική πλευρά του Βράχου.

Τα πανό, τα συνθήματα και ο «αποκλεισμός» του υπουργού Πολιτισμού -Τουρισμού από τους συμβασιούχους είχαν ως αποτέλεσμα ο κ. Παπούλιας να συνεχίσει την ξενάγησή του συνοδευόμενος μόνο από τους επικεφαλής της αναστήλωσης και όχι την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε διάλογο με τους συμβασιούχους. Με τα αίματα να ανάβουν -«μετά από δέκα χρόνια εμπειρίας μας πετάνε στο δρόμο»- και τον υπουργό ψύχραιμο αλλά κάθιδρο, να επαναλαμβάνει ως επιχείρημα την τροπολογία που κατάθεσε το υπουργείο του στη Βουλή αλλά και τις παραλείψεις των προκατόχων του. «Οκτακόσιοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΤ, κατάθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στην εργασία τους», δήλωσε. «Η πολιτική ηγεσία τους έκλεισε το μάτι, τους άφησε να δουλεύουν και μετά δεν μπορούσε να τους πληρώσει γιατί είχε καταργηθεί ο ειδικός λογαριασμός». «Μόνο με τροπολογία μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Γερουλάνος για να προσθέσει πως η τροπολογία Σαμαρά «συμπεριέλαβε μόνο τους μισούς από αυτούς». Αναφερόμενος στη νέα τροπολογία που κατάθεσε το ΥΠΠΟΤ είπε ότι «θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου». Μετά από αυτήν, την καταληκτική ημερομηνία, το ΥΠΠΟΤ σκέφτεται «να εξαιρέσει από τους περιορισμούς του 24μήνου (με διαδικασίες ΑΣΕΠ) μόνο τους αρχαιολόγους και τους εργατοτεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης, όπως οι μαρμαροτεχνίτες».

Ο υπουργός είπε πως είναι άδικα τα μέτρα, ειδικά για τους υπαλλήλους που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια στο υπουργείο, και χαρακτήρισε «απαράδεκτο το σόου με τις ντουντούκες στον Ιερό Βράχο». Την ίδια ώρα ένας από τους συμβασιούχους φώναζε: «Το 24μηνο δεν ισχύει για τους υπουργούς;».

Νωρίτερα, γύρω στις 8 το πρωί, οι συμβασιούχοι απέκλεισαν τα ταμεία του αρχαιολογικού χώρου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για λίγη ώρα αλαλούμ με τους τουρίστες (και ήταν πολλοί) που επιθυμούσαν να επισκεφθούν τα μνημεία. Για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση, το υπουργείο έδωσε εντολή, όπως μας ενημέρωσαν οι φύλακες, για ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο, είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο. Γύρω στις 12:30 το μεσημέρι τα εκδοτήρια έπιασαν και πάλι δουλειά. Με τους τουρίστες να θαυμάζουν τα Προπύλαια και τον Παρθενώνα χωρίς σκαλωσιές, αφού τα δύο μεγάλα αναστηλωτικά έργα ολοκληρώθηκαν και τα ικριώματα απομακρύνθηκαν, με τις σκαλωσιές όμως να παραμένουν στον πρόναο του Παρθενώνα. Από τον κομψό Ιωνικό Ναό της Αθηνάς Νίκης οι σκαλωσιές θα απομακρυνθούν τον Ιούλιο, και λίγο αργότερα οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν από κοντά το κομψοτέχνημα του Καλλικράτη.

«Θαυμάσιο» χαρακτήρισε το έργο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ λίγο αργότερα, όταν τον πληροφόρησαν πως «ο βόρειος κίονας του Ερεχθείου βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο» αναρωτήθηκε δυνατά: «Κι αυτόν;»

Διαβάστε επίσης:

O Κάρολος Παπούλιας στην Ακρόπολη, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Μαΐου 2010, 09:55

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Μαΐου 2010, 15:18


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα να δημιουργήσουν έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης...