Ο Πηνειός εκπέμπει S.O.S.

Ο Πηνειός εκπέμπει S.O.S.

Ελένη Κυριακίδου

Ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ο Πηνειός, βρίσκεται σε κίνδυνο. Η μόλυνση του ποταμού, που διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, αποτελεί πρόβλημα της περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχουν φέρει ένα μόνιμο αποτέλεσμα και αυτό επειδή ο ποταμός «βάλλεται» από παντού.

Ασυνείδητοι πολίτες έχουν καταφέρει να σωρεύσουν στις όχθες του Πηνειού τόνους σκουπιδιών και βιομηχανίες με αγωγούς ρίχνουν τα απόβλητά τους μέσα στο ποτάμι. Στο βίντεο που ακολουθεί, θα παρακολουθήσετε ποια είναι η κατάσταση του Πηνειού σήμερα. Η εικόνα μιλάει από μόνη της.

«Σήμερα, ο ποταμός δεν υφίσταται. Είναι μπάρες νερού. Δεν υπάρχει νερό σε ροή», δήλωσε ο Λευτέρης Σιάκης στη zougla.gr. Ο κ. Σιάκης, που είναι μέλος των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας, εξήγησε ότι ο Πηνειός δεν κινδυνεύει μόνο από τα σκουπίδια και τα βιομηχανικά απόβλητα, αλλά και από τις αμμοληψίες και την κοπή των δέντρων. Εκατομμύρια τόνοι αμμοχάλικου αφαιρούνται από τον ποταμό για οικοδομικούς σκοπούς και κόβονται δέντρα με τη δικαιολογία του καθαρισμού της κοίτης.

Οι βιομηχανίες, αντί να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, προτιμούν να ρίχνουν τα απόβλητά τους μέσα στο ποτάμι, επειδή τα πρόστιμα είναι χαμηλά και δεν τις τρομάζουν. Οι Οικολόγοι Πράσινοι για όλες αυτές τις καταγγελίες έχουν καταθέσει όσα στοιχεία έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον ένα μέρος του προβλήματος θα λυθεί. Ο κ. Σιάκης κατέληξε, λέγοντας: «O κάθε πολίτης πρέπει να πάρει το μερίδιο της ευθύνης του.»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008, 20:12


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Tο ενδεχόμενο «να βάλει στο ράφι» τα σχέδια που θα ανάγκαζαν τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα...