Έμπλεξαν τον Πρόεδρο στην κόντρα για τα εργασιακάΣε εργασιακό «ολοκαύτωμα» με παράπλευρες απώλειες χιλιάδες εργαζόμενους και «θεατή» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξελίσσεται η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που δρομολόγησε η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τη Βουλή, φοβούμενη ένα ακόμη εσωκομματικό αντάρτικο, ανάλογο με αυτό της υπερψήφισης των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Η αριστερή αντιπολίτευση της χώρας επιχείρησε -εφαρμόζοντας κατά κάποιο τρόπο την έσχατη γραμμή άμυνας- την «εμπλοκή» του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στο ζωτικής σημασίας θέμα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Μιας αλλαγής που βρίσκει αντίθετο το σύνολο σχεδόν του ενεργού δυναμικού της χώρας, πλην εξαιρέσεων, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, ο οποίος με ανακοίνωσή του διαμορφώνει την άποψη ότι «είναι θετικό που η κυβέρνηση αποφάσισε να ταράξει τα νερά».

Τα ταραγμένα νερά, όμως, μπορεί να γίνουν ορμητικοί χείμαρροι, καθώς απέναντι σε αυτό το εργασιακό έκτρωμα είναι το σύνολο των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι πολιτικές παρατάξεις, αλλά ακόμη και μερίδα της συμπολίτευσης, βουλευτές της οποίας θεωρούν ότι το κυβερνητικό διάταγμα θα κριθεί αντισυνταγματικό.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανώς προβληματισμένος και απογοητευμένος από το πρωτοφανές «κυνήγι» του εργατικού δυναμικού της χώρας από το ΠΑΣΟΚ -του οποίου και ο ίδιος ήταν ιστορικό κυβερνητικό στέλεχος- έλαβε λεκτικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο.

«Ελπίζω να δώσετε τη μάχη να περιοριστούν οι απώλειες και να πείσετε την κοινωνία ότι οι θυσίες θα έχουν αποτέλεσμα και καλύτερες μέρες», ήταν η χαρακτηριστική φράση που εκστόμισε ο Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Ανδρέα Λοβέρδο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ Παπούλιας προανήγγειλε –επικαλούμενος, εμμέσως πλην σαφώς, τις μηδαμινές αρμοδιότητες που του παρέχει το Σύνταγμα της χώρας- την υπογραφή του Διατάγματος που αλλάζει τον εργασιακό χάρτη και επιβάλει συνθήκες «γαλέρας» στους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν δημοσιογράφος ανέφερε στον κ. Παπούλια ότι «οι εργαζόμενοι προσβλέπουν σε σας να μην υπογράψετε τουλάχιστον το άδικο μέτρο να μην αποζημιωνόμαστε, όταν απολυόμαστε», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον κάλεσε να διαβάσει καλύτερα τις αρμοδιότητες του Προέδρου στο Σύνταγμα.

Είναι προφανές ότι ο πρώτος πολίτης της χώρας είναι εγκλωβισμένος στις μικρές συνταγματικές αρμοδιότητές του, αλλά η ιστορία είναι αυτή… που γράφει.

«Κυβέρνηση των ανέργων»

Η κυβέρνηση που σχεδόν από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας παίζει πολύ δυνατά το «εθνοσωτήριο χαρτί». Δηλαδή το χιλιοειπωμένο «η σωτηρία της Ελλάδας», η οποία προφανώς επιβάλει μεσαιωνικές αλλαγές στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, που επιφέρουν καταιγιστικές αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο του λαού.

Ο υπουργός Εργασίας που δέχτηκε ανηλεή επίθεση από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και άκουσε δημοσιογράφο να τον αποκαλεί «υπουργό των ανέργων», υπεραμύνεται μέχρι κεραίας το υπουργικό του έργο.

Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι περνάει «πάρα πολύ δύσκολες ώρες», οι οποίες, όμως, δεν τον κάμπτουν.

«Με στηρίζει η πίστη ότι αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός και εμείς οι υπουργοί είναι μια προσπάθεια για να διασωθεί η χώρα. Μπροστά σ' αυτό δεν υπάρχει κανένα προσωπικό ή πολιτικό κόστος για κανέναν μας και για κανέναν λόγο», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Προειδοποιήσεις Παπανδρέου

Το κυβερνητικό τέχνασμα να αποφύγει τη Βουλή στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων πετυχαίνει επί της αρχής.

Έπεται, όμως, και η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό κάπου στα μέσα Ιουλίου, που είναι πραγματικό τεστ επιβίωσης για την κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται -αν και το στενό του περιβάλλον έχει αντιρρήσεις- να προσφύγει ακόμη και στις κάλπες, αν διαπιστωθεί νέο αντάρτικο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

«Δεν κυβερνώ με 153 βουλευτές», είναι η προσωπική άποψη Παπανδρέου, που καλείται να αντιμετωπίσει τον πιο καυτό Ιούλιο στη νεότερη ιστορία της χώρας, καθώς πρέπει να «καλύψει» όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010, 13:13


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,318 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,249 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2018...