Γονιμότητα: Αφιέρωμα: Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα- Κεφάλαιο 2ο: Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Γονιμότητα: Αφιέρωμα: Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα- Κεφάλαιο 2ο: Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ωστόσο, μπορεί να μεταδίδεται όχι μόνο με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και μέσω των χεριών που έχουν πρώτα ακουμπήσει άλλη περιοχή του σώματος με έρπη π.χ. έρπης των χειλιών του στόματος.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ιός που προκαλεί αρχικά μούδιασμα και πόνο στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας ή του άνδρα. Μετά από 1-2 ημέρες εμφανίζονται στην περιοχή μικρές επώδυνες φουσκάλες, οι οποίες συχνά περιέχουν καθαρό υγρό.

Μετά από μερικές ημέρες, οι φουσκάλες σπάνε και δημιουργείται «κρούστα» (παρόμοια με την ανεμοβλογιά). Το όλο επεισόδιο διαρκεί 10-15 ημέρες και τελικά περνά από μόνο του. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν φάρμακα που, αν χρησιμοποιηθούν νωρίς, μπορεί να ελαττώσουν σημαντικά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Μετά την πρώτη προσβολή -η οποία είναι και η πιο επώδυνη- ο έρπης εξαφανίζεται, χωρίς όμως να αποβληθεί από το σώμα. Αντίθετα, παραμένει σε κατάσταση «νάρκης», ώσπου να ξαναεμφανιστεί μετά από αρκετούς μήνες ή χρόνια. Παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν ελαττωμένες άμυνες.

Η διάγνωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων γίνεται από τον ιατρό, ο οποίος αναγνωρίζει τις φουσκάλες ή κρούστες που είναι χαρακτηριστικές. Αν και υπάρχει εργαστηριακό τεστ, αυτό δεν χρησιμοποιείται, παρά μόνο αν ο ιατρός έχει κάποια αμφιβολία.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, είναι εύκολη η μετάδοση του έρπητα στον σεξουαλικό σύντροφο. Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να βοηθήσει, αν το προφυλακτικό καλύπτει την προσβληθείσα περιοχή. Επίσης, απαιτείται καλή υγιεινή, ώστε να μη μεταδοθεί ο ιός σε άλλη περιοχή του σώματος και ιδιαίτερα στα χείλη του στόματος.

Επόμενο αφιέρωμα:
Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Ιός των κονδυλωμάτων (HPV)


Διαβάστε περισσότερα www.gynaikologos.net


Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010, 11:52


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ένας αστυνομικός σε διαμέρισμα επί της οδού Γέμελου 23 στη Νίκαια...