Αντισυνταγματική η επιβολή έκακτης εισφοράς

Μιχάλης Παπανίδης


Εισήγηση-βόμβα, που μπορεί να ανατρέψει την φοροεισπρακτική πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου καταθέτει στο Β’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο σύμβουλος, Ιωάννης Γράβαρης. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητά να κριθεί αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε το 2009.

Ο ίδιος θα αναφέρει ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναδρομική επιβολή φόρου ή άλλου οικονομικού βάρους.

Ακόμη, ο σύμβουλος Επικρατείας επισημαίνει ότι η έκτακτη εισφορά υπολογιζόμενη επί των εισοδημάτων που έχουν αποκτηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2008, δεν είναι νόμιμη ως αντικείμενη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Παράλληλα, ο κ. Γράβαρης αναφέρει ότι η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξαιρεί από την έκτακτη εισφορά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, χωρίς να προκύπτει από πουθενά για ποιο λόγο έγινε η διαφοροποίηση αυτή.

Το θέμα της έκτακτης εισφοράς θα συζητηθεί στην μείζονα (7μελή) σύνθεση του Τμήματος, μετά από προσδιορισμό που έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ, κ. Π. Πικραμμένος. Εάν ο νόμος κριθεί, τελικά, αντισυνταγματικός, θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του δικαστηρίου για οριστική κρίση, τους πρώτους μήνες του 2011. Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ ύστερα από προσφυγή φορολογουμένου που ζητούσε να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ Ψυχικού, με το οποίο υποχρεώθηκε να καταβάλλει έκτακτη οικονομική εισφορά ύψους 10.000 ευρώ που είχε υπολογιστεί για τα δηλωθέντα εισοδήματα με τις δηλώσεις φορολογίας του οικονομικού έτους 2008, δηλαδή εισοδήματα που είχαν αποκτηθεί κατά τη χρήση του 2007.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ωστόσο είχε αντίθετη άποψη, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την εφαρμογή του νόμου.

Σε περίπτωση που και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω έκτακτη εισφορά, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επιστρέψει τα ποσά σε όσους τα κατέβαλαν στις εφορίες ή στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να τα συμψηφίσει.

Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις άλλες έκτακτες εισφορές, που επεβλήθησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια, ανατρέποντας ουσιαστικά μεγάλο μέρος των μέτρων κατά της κρίσης που ήδη έχουν ληφθεί και λογιστεί για την, οπωσδήποτε, εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010, 20:22


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Λεωφορείο χωρίς οδηγό, ηλεκτροκίνητα ελαφρά οχήματα (δίκυκλα, τρίκυκλα, και τετράτροχα), ανακύκλωση ρούχων σε ειδικούς κάδους, δωρεάν ποδήλατα για...