Ώρα αποφάσεων για την ΚερατέαΠέρασαν εικοσιεπτά ημέρες από τότε που ξεκίνησε ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας για την αποτροπή δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή τους αλλά η αποφασιστικότητά τους παραμένει άκαμπτη. Από τις 11 Δεκεμβρίου και σχεδόν κάθε ημέρα δημοτική αρχή, κάτοικοι, μαθητές και φορείς διαδηλώνουν άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε βίαια την αντίθεση τους με το έργο που, όπως λένε, θα καταστρέψει την περιοχή τους.

Το επόμενο ραντεβού δίνεται το πρωί της Παρασκευής στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου. Εκεί θα εκδικαστεί η έφεση που άσκησε το Δημόσιο κατά της απόφασης, που πήρε το ίδιο δικαστήριο πριν από περίπου 11 ημέρες, για την προσωρινή παύση των εργασιών για την δημιουργία ΧΥΤΥ στην Κερατέα.

Τότε, κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, το δικαστήριο είχε δεχθεί αφενός το αίτημα κατοίκων ότι στο χώρο που προορίζεται για την κατασκευή του ΧΥΤΥ έχουν οι ίδιοι ιδιοκτησίες και αφετέρου ότι υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο απορρίψει την έφεση τότε είναι προφανές ότι τα έργα σταματούν. Αλλά και σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ακόμα η προσφυγή που έχει γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 12 Ιανουαρίου.

«Εμείς είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε στην αντίσταση» λέει στη zougla.gr ο δήμαρχος Κερατέας, Κώστας Λεβαντής, o οποίος τονίζει: «το έργο αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Πιθανόν και να χυθεί αίμα από τη στιγμή που υπάρχουν καθημερινά συγκρούσεις με την αστυνομία».Τεταμένο το κλίμα και το βράδυ της Πέμπτης

Λίγο πριν τις 22:00 ακούστηκαν εκρήξεις από οβίδες κρότου λάμψης στα χωράφια που βρίσκονται δίπλα στο μπλόκο που έχουν στήσει οι αστυνομικές δυνάμεις στο Οβριόκαστρο.

Λίγα λεπτά μετά τις 22:30 δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην δεύτερη είσοδο της Κερατέας επί της Λεωφόρου Λαυρίου και διέκοψαν την κυκλοφορία με απορριμματοφόρα του Δήμου για να καθυστερήσουν την αλλαγή των ΜΑΤ.
Λίγο μετά τις 23:00, μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Λαυρίου μετέβησαν στο σημείο και έψαλαν κάλαντα στα ποντικά, ενώ στη συνέχεια έστησαν «γλέντι» με ποντιακούς χορούς και μουσική.Το χρονικό


Η ιστορία ξεκινά από το 1996 οπότε η θέση Οβριόκαστρο Κερατέας υποδείχθηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων ως χώρος για την ίδρυση ΧΥΤΑ αλλά το τελευταίο επεισόδιό της, το οποίο ακόμα δεν έχει ρίξει τίτλους τέλους, ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου. Τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο αποπειράθηκε να ξεκινήσει τα έργα για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Κάτοικοι, φορείς και δημοτική αρχή είναι έτοιμοι και τους περιμένουν. Ακολουθούν βίαια επεισόδια στα οποία, μάλιστα, τραυματίζονται και έξι άτομα.

Το υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει την ίδια ημέρα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι οι εργασίες κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν.

Την επόμενη ημέρα τα επεισόδια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για πολλές ώρες. Κατά τη διάρκειά τους, μάλιστα, τραυματίζεται και δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ALTER. Στις 13 Δεκεμβρίου έρχεται η πρώτη δικαίωση για τους κατοίκους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Το δικαστήριο αποφασίζει την προσωρινή διακοπή των έργων και στην απόφαση γίνεται λόγο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις των εκτάσεων των κατοίκων που δεσμεύτηκαν για την κατασκευή του έργου.

Η ένταση και τα επεισόδια συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες αφού οι κάτοικοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι και οι αστυνομικοί δεν αποχωρούν από το μπλόκο που έχει στηθεί στη λεωφόρο Λαυρίου. Ακολουθεί η συναυλία της 23ης Δεκεμβρίου και το ρεβεγιόν της παραμονής των Χριστουγέννων με τη Δημοτική Χορωδία να τραγουδά μπροστά στα ΜΑΤ τα κάλαντα, χριστουγεννιάτικους ύμνους και την «Άγια Νύχτα». Στις 26 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι της Κερατέας αποκλείουν την είσοδο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο νέος γύρος έντασης ξεκινά τρεις ημέρες μετά την αλλαγή του έτους και συνεχίστηκε μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης.

Διαβάστε επίσης:

Βίαια επεισόδια στον Χ.Υ.Τ.Α. της Κερατέας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010, 07:57

Ανταρτοπόλεμος στην Κερατέα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010, 14:34

Το δικαστήριο δικαίωσε τους κατοίκους για τον Χ.Υ.Τ.Υ. στην Κερατέα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010, 09:47

Νέα επεισόδια στην Κερατέα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010, 18:47

Σκηνικό βίας στην Κερατέα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010, 11:29

Nύχτα επεισοδίων στην Κερατέα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010, 21:09

Να σταματήσει η βία και οι προκλήσεις κατά των κατοίκων, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010, 19:27

Κάλαντα made in Κερατέα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010, 23:52

Αναστέλλονται προσωρινά οι εργασίες στην Κερατέα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010, 22:14

Πετροπόλεμος και συγκρούσεις στην Κερατέα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011, 01:16

«Το κάνουμε για να διώξουμε τα σκουπίδια από τον τόπο μας», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 13:54

Eκτεταμένα επεισόδια στην Κερατέα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 23:53

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011, 03:41


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
«Προτεραιότητα» είναι στο Eurogroup του Ιουνίου να αποφασιστούν όλα τα επιμέρους ζητήματα για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο επιβεβαίωσε...