Γ. Παπανδρέου: Ο μετανάστης δεν είναι εχθρός

Γ. Παπανδρέου: Ο μετανάστης δεν είναι εχθρός

Για την έναρξη μίας νέας πολιτικής, η οποία έχει ως στόχο μία κοινωνία ασφάλειας, ειρήνης και ανθρωπιάς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, όπου συζητάται το νομοσχέδιο για την απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς.

«Εγκαινιάζουμε μια νέα μεταναστευτική πολιτική, οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας, όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας τόσο μπορεί να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της. Ο μετανάστης δεν είναι εχθρός και η κοινωνική ένταξη και η δημιουργία προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης είναι το καλύτερο αντίδοτο για τον φόβο και την ανασφάλεια» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρίσταται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τον οποίο ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε για την παρουσία του και επειδή η εκκλησία συμβάλλει στη στήριξη των αποκλεισμένων και των μεταναστών.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που συμπαραστέκεται στην προσπάθεια της εκκλησίας και τόνισε πως το προνοϊακό έργο πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε ότι με το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι με τη γέννηση και τη δήλωση των γονέων του μετανάστη ή του ιδίου, μπορούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια εφόσον οι γονείς τους διαμένουν ήδη Ελλάδα πέντε χρόνια.

Ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν και τα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο συνεχώς για ορισμένα χρόνια, επιφυλάχτηκε όμως να για τον αριθμό των χρόνων.

Επίσης:

-Καταργείται η διάταξη περί αναιτιολόγητου της απόρριψης της αίτησης πολιτογράφησης.

-Μειώνεται το ποσό για το παράβολο στην αίτηση πολιτογράφησης

-Εξορθρολογίζεται η λειτουργία του συμβουλίου ιθαγένειας και της επιτροπής πολιτογράφησης.

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις δίνεται δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές (εκλέγειν και εκλέγεσθαι), όχι όμως και το δικαίωμα εκλογής στη θέση του δημάρχου και του προέδρου δημοτικού συμβουλίου.

Το δικαίωμα αυτό ενεργοποιείται με αίτησή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που τηρούν οι δήμοι όπου διαμένουν.


Αντίδρασεις κομμάτων

Ως επιπόλαιες χαρακτήρισε η ΝΔ τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους μετανάστες και την κατηγόρησε για έλλειψη στρατηγικής ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, αναφέροντας ότι «συγχέει, με τη γνωστή προχειρότητά του, την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων».

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, «η ΝΔ ως κυβέρνηση κατήρτισε, ήδη από το 2004, σύγχρονο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και εφάρμοσε, για πρώτη φορά, αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, πρωτοπορώντας στο πλαίσιο της Ε.Ε., με πολιτικές ουσιαστικής κοινωνικής ενσωμάτωσης, ενώ εξασφάλισε κοινοτικούς πόρους για τον σκοπό αυτόν».

Επεσήμανε ακόμη ότι η ΝΔ προώθησε και απλοποίησε τις διαδικασίες για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους ομογενείς.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Η τακτική του καρότου για μια μικρή κατηγορία μεταναστών και του μαστίγιου για την πλειοψηφία θριάμβευσε στα κυβερνητικά μέτρα για τους μετανάστες. Από τις εξαγγελίες για την ιθαγένεια δεν θα ωφεληθούν ούτε τα μισά από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αφού μπαίνει ως προϋπόθεση η 5ετής νόμιμη διαμονή των γονέων, τη στιγμή που οι μέχρι τώρα πολιτικές νομιμοποίησης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν στην παρανομία χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται επί χρόνια στη χώρα μας. Τα μέτρα για την κτήση ιθαγένειας διατηρούν τον εισπρακτικό χαρακτήρα, αφού παραμένει σε υψηλά επίπεδα το απαράδεκτο παράβολο και δεν προτάθηκε κανένα μέτρο για την επιτάχυνση των διαδικασιών που καθυστερούν απαράδεκτα.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών, θα εφαρμοστεί ακόμη μεγαλύτερη καταστολή, το κυνηγητό στα σύνορα και την ενδοχώρα με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του Frontex, ο απόλυτος εγκλωβισμός στην Ελλάδα και η απέλαση όσων έχουν τελικό προορισμό άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία μεταναστών και προσφύγων σαν να επρόκειτο για μεταφορά εμπορευμάτων και όχι ανθρώπων, γεγονός που αποκαλύπτει την υποκρισία στα περί σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ απαιτεί και αγωνίζεται για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, να δοθεί άσυλο στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πλήρη δικαιώματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, για να μεταβούν στις χώρες της επιλογής τους με την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση ο ΣΥΝ αναφέρει: «Εδώ και χρόνια οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μαζί με το μεταναστευτικό και το αντιρατσιστικό κίνημα αγωνίζονται για τη νομιμοποίηση και την κοινωνική εξίσωση των μεταναστών, ταυτόχρονα με τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία.

Με βάση αυτή τη λογική, τόσο η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών όσο και η αναγνώριση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μετανάστες αποτελούν αναγκαία βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Με βάση τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οφείλουμε να τονίσουμε πως μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να περιλαμβάνει λογικές φιλανθρωπίας, ούτε να αντιλαμβάνεται τα δεινά χιλιάδων ανθρώπων αποκλειστικά ως μοχλό ανάπτυξης της «πολιτισμένης» Δύσης.

Ακόμα περισσότερο, η λογική της Ευρώπης-φρούριο και των σιδερόφραχτων συνόρων της χώρας δεν αναγνωρίζει καν τις συνθήκες που ωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη και μας επιστρέφει στη γνωστή πολιτική με την οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι τα προηγούμενα χρόνια.

Αφού μελετήσουμε το τελικό κείμενο, θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση».

Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγήσει ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κώστας Αϊβαλιώτης, δήλωσε:

«Αλλοίωσαν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Αλλοίωσαν το φρόνημα του λαού. Τώρα αλλοιώνουν και το εκλογικό σώμα.

Αν πιστεύουν πως τους ψήφισε γι΄ αυτό ο Ελληνικός λαός, τους προκαλούμε να θέσουν την πρότασή τους σε δημοψήφισμα.

Ο ΛΑ.Ο.Σ θα απευθυνθεί στον λαό, για να σταματήσει το ξεπούλημα της ψήφου του».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009, 22:42


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Στα... όρια της εξαφάνισης θα βρεθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Συγκεκριμένα, θα μειωθεί στα 12 ευρώ/μήνα...