Πρόθυμη να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία δηλώνει η Κίνα

Πρόθυμη να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία δηλώνει η Κίνα

Πρόθυμη να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να επιτύχουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη δηλώνει η Κίνα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, μερικές ημέρες πριν από τις επισκέψεις του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο στην Ουγγαρία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μια σειρά προληπτικών μέτρων για να προωθήσει το σινοευρωπαϊκό εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, όπως η αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χονγκ Λέι σε τακτική συνέντευξη Τύπου ερωτηθείς σχετικά με την άποψη της Κίνας για την κρίση χρέους της Ελλάδας.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να επιτύχουν οικονομική ανάπτυξη με ένα σταθερό τρόπο διαμέσου της συνεργασίας με αυτές», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η επίσκεψη Ουέν στην Ευρώπη, από την 24η ως την 28η Ιουνίου, σημειώνεται μερικούς μήνες αφότου μετέβη στη Γαλλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία όπου προσφέρθηκε να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ξεπεράσουν τις κρίσεις λόγω χρέους που αντιμετωπίζουν.

Οι αγορές αναμένεται να παρακολουθήσουν προσεκτικά το πώς ο Ουέν θα χειριστεί τα οικονομικά θέματα αυτή τη φορά, ειδικά καθώς τα προβλήματα στην Ελλάδα παραμένουν, όπως εκτιμά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Την περασμένη εβδομάδα η κινεζική Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να περιορίσουν τα επίπεδα του χρέους τους εκτιμώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ρισκάρουν η κρίση χρέους να επιδεινωθεί.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα πει ότι εμπιστεύεται την ευρωζώνη και δεσμεύθηκε να αγοράσει κρατικό χρέος χωρών-μελών της που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από τα συνολικά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια που διαθέτει σε συναλλαγματικά αποθέματα περίπου το 25% εκτιμάται ότι έχει επενδυθεί σε πόρους σε ευρώ.Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011, 17:33


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά...