Δ. Κ.

Τα κόκκινα χαλιά στρώθηκαν από νωρίς δίνοντας ακόμα περισσότερη λάμψη στον ναό της Δημοκρατίας. Η πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη είναι -όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής- και η μέρα έναρξης κάθε συνόδου. Εφέτος ήταν της τέταρτης και τελευταίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποδέχτηκε στα σκαλιά της εισόδου της Βουλής τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο αρχιεπίσκοπος με τη σοφία που τον διακρίνει ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους και έδωσε στους δημοσιογράφους να καταλάβουν ότι μετά την τελετή θα τους μιλήσει, και το μυαλό όλων πήγε στο δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Η αίθουσα της Ολομέλειας, απαστράπτουσα μετά το λίφτινγκ που της έγινε, ήταν σήμερα που άνοιξε τις πόρτες της έπειτα από τις επισκευές που γίνονται στον χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ακαδημαϊκό τέταρτο ίσχυσε και δω, και ο αγιασμός ξεκίνησε στις 11.15. Ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους αρχηγούς που κάθισαν στο έδρανό τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνοντας στην αίθουσα της Ολομέλειας πήγε κοντά στον πρωθυπουργό και οι δυο τους είχαν μια σύντομη ανθρώπινη συνομιλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συλλυπητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για τον πρόσφατο χαμό συγγενικού του προσώπου.

Στην αίθουσα μπήκαν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Φώτη Γεννηματά, Νίκος Μιχαλολιάκος, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Βασίλης Λεβέντης και ο Πάνος Καμμένος δεν έδωσαν το παρών.

«Μέσα από την καρδιά μας πολύ καλή δύναμη, σύνεση και σοφία, όπως απαιτεί η πραγματική εποχή» ήταν τα λόγια του αρχιεπισκόπου, μαζί με τις ευχές του για καλή χρονιά.

Ο Μακαριώτατος εξερχόμενος ευχήθηκε καλή χρονιά και στους δημοσιογράφους, ενώ για το δημοψήφισμα στα Σκόπια απάντησε πως το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο.

«Και οι δύο πλευρές προσπάθησαν, τώρα εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τα δικά μας» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Ιερώνυμος και αποχώρησε με ένα χαμόγελο.

Και πριν οι υπάλληλοι της Βουλής προλάβουν να διπλώσουν τα κόκκινα χαλιά, οι βουλευτές στήθηκαν για δηλώσεις με αφορμή το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Εκεί μάθαμε από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο της Νέας Δημοκρατίας ότι «ο Θεός αγαπά την Ελλάδα, γιατί αν περιμέναμε -λέει- από τους πολιτικούς, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα».

«Κι αν η καυτή πατάτα πέσει στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Καυτή πατάτα ή κολοκύθια, η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια και δεν θα περάσει» συμπλήρωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Τα φώτα άρχισαν να σβήνουν, η Βουλή απέκτησε εκείνο το ήσυχο μουντό και όλοι έφυγαν με χαμόγελα, ευχές και αγκαλιές για μια καλή χρονιά.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης