Λ.Κ.

Ενορχηστρωμένο ήταν, σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, το «πάρτι» της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου με «μαέστρο» που έδινε τις εντολές και πειθήνια όργανα που τις εκτελούσαν, παίζοντας «κορώνα-γράμματα» την υγεία των πολιτών, στο βωμό των συμφερόντων της Novartis. Μία πανίσχυρη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία η οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος υγείας και την «ένδεια» των προσώπων, πολιτικών και μη που βρέθηκαν σε θέσεις « κλειδιά» προκειμένου να γιγαντώσει την κυριαρχία της στη φαρμακευτική αγορά , εκτοξεύοντας τους τζίρους της τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκάνδαλο της Novartis που αποκαλύπτεται, μέσα από τους προστατευόμενους μάρτυρες, τρεις στην Ελλάδα και άλλους τρεις στις ΗΠΑ, αποδεικνύεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μεγαλύτερων διαστάσεων ακόμη κι από αυτό της Siemens, ακουμπώντας στο πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία. Συναλλαγές …κάτω από το τραπέζι, δωροδοκίες εκατομμυρίων ευρώ σε πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, «τρομοκράτηση» αλλά και χειραγώγηση ενός λαού που αν και βρίσκεται στις «συμπληγάδες» των μνημονίων, υποχρεώνεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πλουτίζουν κάποιοι.

Το κλίμα αμφισβήτησης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες οι οποίοι μίλησαν για όλα στους έλληνες εισαγγελείς, έρχεται να βάλει στο στόχαστρο έναν θεσμό που μπήκε στην ελληνική πραγματικότητα το 2001 και μετά από δύο τροποποιήσεις του σχετικού νόμου επεκτάθηκε και στις υποθέσεις δωροδοκίας, χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Φαίνεται ωστόσο πως ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, στην πράξη δοκιμάζει τις αντοχές μας ως χώρα αφού δυσκολευόμαστε να περιφρουρήσουμε και να διαφυλάξουμε την ανωνυμία των ανθρώπων που με κίνδυνο της ζωής τους, όπως λένε, αποφάσισαν να δώσουν στοιχεία στις αρχές και να συνεργαστούν μαζί τους, για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα μάλιστα για τους πολιτικούς οι οποίοι νομοθέτησαν με την ψήφο τους στη Βουλή, το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, αποτελεί σχήμα τουλάχιστον οξύμωρο η ευθεία αμφισβήτησή του, τώρα που στο «κάδρο» μπαίνουν οι ίδιοι σε υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος για την κοινή γνώμη αλλά και το δημόσιο συμφέρον. Φαίνεται όμως πως ο νομικός πολιτισμός κρίνεται κάθε στιγμή στην ιστορία μιας χώρας και των πολιτικών της…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης