Π.Κ.

Μία διεθνής φημολογία επιμένει πως η Δύση γενικά και αόριστα έχει στοχοποιήσει τους Νικολάς Μαδούρο και Ταγίπ Ερντογάν. Οι Τούρκοι έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά αυτήν τη νέα θεωρία συνωμοσίας, αφού ταιριάζει γάντι στην προπαγάνδα του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Έλα, όμως, που ο Νικολάς Μαδούρο υποφέρει από κάποια «κενά» ως προς τη διατύπωση των απόψεών του επί της σύγχρονης Ιστορίας της Τουρκίας.

Σε μία συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μέσω τηλεδιάσκεψης, Τούρκος δημοσιογράφος ζήτησε από τον κ. Μαδούρο να στείλει μήνυμα στον τουρκικό λαό. Το μήνυμα έχει επί λέξει ως εξής: «Χαιρετώ την Τουρκία, την κοιτίδα της κουλτούρας και του πολιτισμού. Χαιρετώ τη Δημοκρατία του Ατατούρκ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές πως η Άγκυρα ενθουσιάστηκε με τις πρώτες λέξεις του μηνύματος περί κουλτούρας και πολιτισμού. Ο καθένας φαντάζεται πως ο Νικολάς Μαδούρο εσκεμμένως υπερέβη την πραγματικότητα, η οποία, δυστυχώς για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, καταγράφει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Είναι γνωστό τοις πάσι, εκτός ενδεχομένως από την ηγετική ομάδα του καθεστώτος στο Καράκας, πως οι φυλακές της Τουρκίας έχουν ξεχειλίσει από διανοούμενους, καλλιτέχνες, ηθοποιούς, συγγραφείς, πανεπιστημιακούς δασκάλους και δημοσιογράφους, οι οποίοι κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες ή οπαδοί του «μεγάλου σατανά», του πρώην συνεταίρου στην εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν, του Φετουλάχ Γκιουλέν. Είναι, επίσης, γνωστό πως ένας τερατώδης αριθμός διανοουμένων, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών έχει βρει καταφύγιο στο εξωτερικό για να γλυτώσει από την καταδιωκτική μανία του συστήματος Ερντογάν.

Αλλά το θέμα με τη δήλωση Μαδούρο δεν εντοπίζεται μόνο σε αυτό το σκέλος της φράσης του. Το πρόβλημα ξεκινά από το έλλειμμα πληροφόρησής του για τα τεκταινόμενα, αφού υμνεί τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος είναι το «κόκκινο πανί» για το καθεστώς Ερντογάν. Με λίγα λόγια, λόγω άγνοιας ή λατινοαμερικανικού επαρχιωτισμού, ο Νικολάς Μαδούρο δυσαρέστησε ταυτόχρονα τον Ερντογάν, την τουρκική αντιπολίτευση, τους φυλακισμένους επικριτές του Τούρκου προέδρου, τους εξόριστους Τούρκους διανοούμενους και φυσικά όλους εκείνους που εναντιώνονται στην πολιτική του συστήματος Ερντογάν. Θα έπρεπε, ωστόσο, να είχε δυσαρεστήσει «λογικά» και την Αθήνα, η οποία πρέπει να νιώθει εξοργισμένη. Αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών;

Εν πάση περιπτώσει, η εφημερίδα «Hürriyet» άδραξε την ευκαιρία να προβεί έστω και αναίμακτα σε μία, διά της πλαγίας, κριτική κατά Ερντογάν χάρις στην άγνοια του Νικολάς Μαδούρο, αλλά και διότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε την Τουρκία «λίκνο της κουλτούρας και του πολιτισμού». Για την «ιδέα» αυτή παλεύει εδώ και πολλές δεκαετίες η εφημερίδα, έχοντας αναλάβει εργολαβικά κάθε επιχείρηση απομείωσης του ελληνικού χαρακτήρα της Ιωνίας, του Φαναρίου, ενώ πρωτοστατεί παραδοσιακά στις «εκστρατείες» των Κεμαλικών για τις Γκρίζες Ζώνες, τα «18 τουρκικά νησιά του Αιγαίου», τα επεισόδια τύπου Ίμια, την τουρκικότητα της Γαύδου και του Γαϊδουρονησίου νοτίως της Κρήτης κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είδατε ο Μαδούρο! Με έναν σμπάρο τα έκανε μπάχαλο. Η Κουμουνδούρου, όμως, σιωπά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης