Το μαχαίρι στο κόκκαλο είναι αποφασισμένος να βάλει ο Ηλίας Ψινάκης, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα τις ενέργειες για την εκπλήρωση του πρώτου στόχου που είχε θέσει από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του στη Δημαρχία του Μαραθώνα, δηλαδή την κάθαρση, που έγκειται στην πάταξη της διαχρονικής διαφθοράς που πλήττει την ιστορική περιοχή.

Από τους πρώτους μήνες της θητείας του, οι πρώτοι επισκέπτες στο δημαρχείο ήταν οι ελεγκτές διαφθοράς αλλά και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: ο Ψινάκης παρέλαβε υπολογιστές με σβησμένα κρίσιμα αρχεία περί των οικονομικών του Δήμου, τα οποία κατόρθωσαν να επαναφέρουν οι Αρχές, με αποτέλεσμα να έχει κινηθεί σειρά διώξεων –αλλά και καταδικαστικών αποφάσεων – σχετικά με τη διαχείριση των προηγούμενων ετών. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων επήλθε η πρόσφατη παραίτηση του πρώην δημάρχου, μετά την απόρριψη από το ΣΤΕ της αιτήσεων αναστολής της ποινής που του επιβλήθηκε (22 μήνες φυλακή, εννεάμηνη αργία και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για έναν χρόνο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για μία εκ των περιπτώσεων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο διάστημα και μέχρι αυτή τη στιγμή από τον Δήμο Μαραθώνα έχει περάσει το… σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών. Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Εσωτερικές Υποθέσεις, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Εισαγγελέας Διαφθοράς και εσχάτως κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όλοι με κάλεσμα του δημάρχου.

Η διαφθορά στο ελληνικό δημόσιο άλλωστε είναι ένα από τα αποστήματα το οποίο δύσκολα θα σπάσει –και δη στην τοπική αυτοδιοίκηση, που αποτελεί σύμφωνα με έρευνες τον πιο διεφθαρμένο τομέα του Δημοσίου. Και η αντιμετώπιση της, μπορεί να βρίσκει σύμμαχο το υγιώς σκεπτόμενο κομμάτι της κοινωνίας, προκαλεί όμως και έντονες αντιδράσεις, συνήθως από τους ωφελημένους αυτής της κατάστασης ή από αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά προσδοκώντας στην απόκτηση περιουσιών.
Ο Ψινάκης έχει πολλούς φίλους, έχει όμως και πολλούς εχθρούς, κυρίως από τη στιγμή που έγινε με σαφήνεια αντιληπτό, προς πάσα κατεύθυνση, ότι το όραμα του για τον Δήμο στοχεύει στην πρόοδο του Μαραθώνα, κι όχι στο βόλεμα ημετέρων…

Και λέμε ειδικά ημετέρων, γιατί όπως διασαφηνίζει και ο ίδιος, θέση στον Δήμο δεν έχουν τα λαμόγια, τα οποία βρίσκουν… παραδοσιακά «στέγη» σε όλες τις παρατάξεις, φυσικά και στη δική του… «Αυτοί που ήρθαν να βγάλουν λεφτά για μικροπολιτικούς λόγους, φεύγουν σαν λαγοί… Εγώ συνεργάζομαι με τους με τους έντιμους, από οποιαδήποτε παράταξη», σχολιάζει ο ίδιος με νόημα… Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξη του άλλωστε: «Τον πούλο λαμόγια από τον Μαραθώνα»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν αποχωρήσεις δημοτικών του συμβούλων, που συνοδεύτηκαν από «καταγγελτικά» άρθρα στον τοπικό Τύπο, ότι «ο δήμαρχος έχει χάσει τον έλεγχο», ότι δεν διατηρεί πια την πλειοψηφία, και άλλα σχόλια που συνοδεύονται από έωλες κρίσεις περί της αποδοτικότητας της θητείας του στον Δήμο.

Ενός Δήμου που, όπως λέει ο ίδιος, έχει ένα brand name το οποίο τα τελευταία χρόνια διεθνοποιήθηκε, με τεράστια οφέλη για την τοπική κοινωνία, την οικονομία αλλά και τη χώρα, ενός δήμου που συνεργάζεται πια σταθερά, και μετά από σειρά ενεργειών, πολυεπίπεδα με τον κινέζικο παράγοντα (με ότι οφέλη συνεπάγεται αυτό). Με όλα τα απαραίτητα έργα να έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θέτοντας τις βάσεις και δημιουργώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες για το νοικοκύρεμα του Δήμου, ώστε να χτιστεί το οικοδόμημα που οραματίζεται. Ο ίδιος άλλωστε, βρίσκεται διαρκώς σε επαφές και συνάπτει συνεργασίες με με δημάρχους μητροπόλεων του πλανήτη, αλλά και με αρχηγούς κρατών.

Ο Ψινάκης κρίνει αυτή την κατάσταση ως «πόλεμο λάσπης», που πηγάζει από συμφέροντα τα οποία επί εποχής του δεν… εξυπηρετούνται. Ο ίδιος πάντως δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πολύ για αυτό, θεωρώντας σχεδόν… αυτονόητη την πρόκληση αντιδράσεων όταν η κάθαρση φτάνει και στην παράταξη του…

Την πλειοψηφία εξακολουθεί πρακτικά να την έχει, κι αν όχι από τους δημοτικούς συμβούλους της δικής του παράταξης, την αποκτά από τους έντιμους συμβούλους των άλλων παρατάξεων, που σέβονται το όραμά του και συστρατεύονται μαζί του, έστω κι από αντίπαλο στρατόπεδο. Όπως επισημαίνει ο ίδιος στο περιβάλλον του, μέχρι το 2019 που είναι οι επόμενες εκλογές, έχει πολλά να κάνει ακόμα, με τρεις, πέντε έντιμους ανθρώπους, ακόμα και μόνος του…

«Όταν ο στόχος σου είναι η κάθαρση, τότε σίγουρα θα δυσαρεστήσεις πολλούς. Σε αυτόν τον Δήμο γινόντουσαν πάντα όργια και δεν θα το ανεχθώ αυτό. Η κάθαρση τους περιλαμβάνει όλους, ανεξαρτήτων παράταξης», είναι το μήνυμα που περνάει ο Ψινάκης προς πάσα κατεύθυνση.

Από τη στιγμή που κλείνεις τη στρόφιγγα του δημοσίου χρήματος είναι λογικό να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια πολλοί. Ο κόσμος εκλέγει τους συμβούλους για να βοηθήσουν τον δήμο, όχι για να βγάλουν λεφτά και να εξυπηρετούν μικροπολιτικές και μικροσυμφέροντα για ίδιον όφελος. Δυστυχώς αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στον Μαραθώνα, αλλά σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Και, στον Δήμο Μαραθώνα, οι συνεργάτες και οι υπάλληλοι δεν παύουν να λένε ότι στον Ψινάκη έχει… ξυπνήσει ο Πούτιν μέσα του.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παρελθοντικών καταστάσεων, στο σκάνδαλο που είχε αποκαλύψει το zougla.gr σχετικά με το Κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα:



Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης