Τα 41 του χρόνια κλείνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1974.

Ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας σε αριστερές οργανώσεις. Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του Συνασπισμού (ΣΥΝ). Στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, το Φεβρουάριο του 2008, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 70%. Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο ΣΥΝ, στην Α’ Αθήνας. Ακολούθως, ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Ιούλιο του 2013, μετά τη διάλυση του ΣΥΝ και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος. Στις Ευρωεκλογές του 2014, παράλληλα με την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, υπήρξε υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,34% και 149 έδρες. Ο Τσίπρας συμφώνησε να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 26 Ιανουαρίου και η κυβέρνησή του την επομένη.

Είναι ο δεύτερος νεαρότερος πρωθυπουργός από σύστασης του ελληνικού κράτους (μετά τον Επαμεινώνδα Δεληγιώργη) και ο πρώτος που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 41α γενέθλιά του τον βρίσκουν στο τιμόνι της Ελλάδας με τα φώτα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής σκηνής να είναι στραμμένα πάνω του για την προσπάθειά του να διατηρήσει τη χώρα εντός Ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το εσωτερικό του κόμματός του, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα διάσπασης μετά την «ανταρσία» κατά της συμφωνίας για τρίτο πακέτο βοήθειας.

Με αφορμή τα 41α γενέθλια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανατρέχουμε σε εικόνες από τα νεανικά του χρόνια και τα πρώτα του βήματα στην πολιτική μέχρι σήμερα.


Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης