ΠΚ

Μετά την εξοργιστική για τα δημοσιογραφικά δεδομένα ανακοίνωση της ΕΡΤ σχετικά με την ελλιπή και ανεπαρκή κάλυψη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, δια της οποίας αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος η λανθασμένη εκτίμηση περί του αριθμού των συγκεντρωθέντων, το zougla.gr αποκαλύπτει πως λειτούργησε επακριβώς ο μηχανισμός της δημόσιας τηλεόρασης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση για την απαξίωση του δημοσιογραφικού γεγονότος και της υποβάθμισης του όγκου του συλλαλητηρίου ελήφθη σε ανώτερο δυνατό επίπεδο, εντός του Μαξίμου, και διαμηνύθηκε στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος και τη μεταβίβασε στον διαχρονικό συνεργάτη του, δημοσιογράφο Γιώργο Χριστοφορίδη.

Η ειρωνία της υπόθεσης: Ο συγκεκριμένος υπήρξε για πολλά έτη διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Μακεδονία». Είναι αυτός ο οποίος μεταβίβασε την εντολή στη διεύθυνση ειδήσεων της ΕΡΤ, οπότε συνάγεται το λογικό συμπέρασμα, πως το «ανθρώπινο λάθος» ήταν αναπόφευκτο…

Αυτά για την ιστορία…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Επιεικώς απαράδεκτη είναι η ανακοίνωση της δημόσιας τηλεόρασης με την οποία επιχειρείται να δικαιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο καλύφθηκε η μεγάλη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο. Η ΕΡΤ επιχειρεί επίσης να δικαιολογήσει την εσφαλμένη εκτίμηση στην οποία προέβη για τον αριθμό των διαδηλωτών δηλώνοντας πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, εννοώντας σαφώς εσφαλμένη δημοσιογραφική εκτίμηση.

Διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί, σε επίπεδο αρχισυνταξίας και διεύθυνσης ειδήσεων και πως συνάδει αυτό το ανθρώπινο λάθος με άλλες εκτιμήσεις επί του αριθμού διαδηλωτών, στις οποίες προβαίνει κατά καιρούς η δημόσια τηλεόραση, και οι οποίες είναι ακριβείς.

Με λίγα λόγια η διεύθυνση ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης επιχειρεί να φορτώσει την πολιτική εκτίμηση για το συλλαλητήριο στις πλάτες ενός συντάκτη. Βγάζοντας λάδι την αρχισυνταξία και τη διεύθυνση του τομέα ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Πρόκειται για απαράδεκτη νοοτροπία η οποία δεν συνάδει με τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας δημοσιογραφικών οργανισμών και που εν πάση περιπτώση, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο μηχανισμός αυτοπροστασίας των στελεχών της ΕΡΤ.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ κάλυψε χθες και σήμερα ειδησεογραφικά το συλλαλητήριο, με εκτενή ρεπορτάζ που μετέδωσαν όλα τα δελτία και οι ενημερωτικές εκπομπές της, ακριβώς όπως γίνεται παγίως για την κάλυψη κάθε κινητοποίησης.

Ο χρόνος που διατέθηκε από την ΕΡΤ για το συγκεκριμένο θέμα ήταν σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που διέθεσαν τα ιδιωτικά κανάλια. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Όσον αφορά σε κατηγορίες περί εσφαλμένης πληροφόρησης από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, αυτό οφείλεται σε ένα – εμφανές για κάθε καλόπιστο – ανθρώπινο λάθος, το οποίο διορθώθηκε σε λίγα λεπτά. Το ίδιο δε λάθος έκαναν πολλές επίσημες ιστοσελίδες ιδιωτικών μέσων, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την ίδια πηγή με την ΕΡΤ.

Παρότι βεβαίως η ΕΡΤ το διόρθωσε πρώτη, συγκεκριμένοι κύκλοι επιλέγουν για μία ακόμα φορά τη στοχοποίηση μόνο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης