ΠΚ

Δύο είναι τα συμπεράσματα από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα της κίνησης «Παραιτηθείτε».

Το πρώτο συμπέρασμα είναι αμιγώς πολιτικό. Το σύνθημα «Παραιτηθείτε» δεν ανταποκρίνεται στους σημερινούς προβληματισμούς της κοινωνίας πολιτών στην οποία απευθύνεται. Τι πραγματικά θα σήμαινε η παραίτηση της κυβέρνησης; Μήπως εκλογές; Μήπως ανώφελες περιπέτειες για την ήδη εύθραυστη οικονομία; Ποιος μπορεί να πείσει τη σημερινή κοινωνία πολιτών ότι μια εκλογική αναμέτρηση εδώ και τώρα θα λειτουργούσε διορθωτικά στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης; Άλλωστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ερωτώμενος πολίτης αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το πάγιο ερώτημα «Θέλετε εκλογές ή όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερο συμπέρασμα. Η κοινωνία πολιτών δεν είναι μια αφελής μάζα ανθρώπων που άγεται και φέρεται από συνθήματα. Αντιθέτως, αποτελείται από ένα έμπειρο σύνολο το οποίο την τελευταία δεκαετία έχει υποφέρει τα πάνδεινα από συνθηματολογίες, προφητείες, μεγαλοστομίες, απίστευτες δεσμεύσεις και τερατώδεις υποσχέσεις. Κατάφερε ωστόσο να επιβιώσει με έναν κατεστραμμένο ιδιωτικό τομέα με μια θηριώδη ανεργία και με μια σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση σε οράματα και ελπίδες. Αυτή η κοινωνία πολιτών πλέον ξέρει. Και ξέρει καλά. Ξέρει να αναγνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από το καθετί. Αντιλαμβάνεται ποιος μπορεί να έχει συμφέροντα τα παρασύρει αυτό το κοινωνικό σύνολο σε περίεργες ατραπούς. Αυτός είναι ο λόγος που αυτοπροφυλάσσεται.

Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν δύο χιλιάδες άνθρωποι. Ο αριθμός είναι μικρός, ενδεικτικά μικρός. Η κοινωνία πολιτών έχει αίσθηση της πολιτικής ίντριγκας και συνείδηση του πολιτικού παιγνίου.

Η Πολιτική δεν ασκείται με ψευδή διλήμματα αλλά ούτε και με ψευδαισθήσεις. Ας το κατανοήσουν αυτοί που νομίζουν ότι οι απλοϊκή εξίσωση «φεύγει ο Τσίπρας, έρχεται ο Κυριακός» μπορεί να αντιπροσωπεύει την ελπίδα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και απαιτεί σοβαρότερη επεξεργασία. Ενδεχομένως η κοινωνία των πολιτών να βρίσκεται ήδη σε διαφορετικές διεργασίες και να μας αιφνιδιάσει με το τελικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης