Η Τουρκία δεν θα μετάσχει στις μάχες κατά της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο στο Ιράκ, αλλά θα υποστηρίξει την κυβέρνηση της χώρας αυτής στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

«Η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος σε ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ ή τη Συρία. Θα υποστηρίξουμε την επιχείρηση στη Μοσούλη του Ιράκ, αλλά εμείς δεν θα εμπλακούμε άμεσα στις μάχες», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη όπου μετέβη για επαφές με χρηματοπιστωτικούς κύκλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία έστειλε την Τρίτη στο Ιράκ στρατιωτικό υλικό για τις ιρακινές δυνάμεις που προσπαθούν να ανακτήσουν από τους τζιχαντιστές τη στρατηγικής σημασίας πόλη Τικρίτ, σε μια πρώτη συγκεκριμένη συμμετοχή στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΧ. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή στην Άγκυρα, το υλικό αυτό δεν περιλαμβάνει τα όπλα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής ισλαμικο-συντηρητικής κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα του θέλει «να μειωθεί ο κίνδυνος στα σύνορά της» με το Ιράκ και τη Συρία, χώρες όπου οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές από το περασμένο καλοκαίρι. «Δεν θέλουμε τρομοκρατική απειλή στα σύνορά μας», τόνισε.

Η Τουρκία έχει επικριθεί για την υποστήριξή της προς τις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις ανταρτών στον πόλεμο στη Συρία κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Επίσης, αρνήθηκε να επέμβει στρατιωτικά για να υποστηρίξει τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον Ιανουάριο το Κομπάνι, πόλη στα συρο-τουρκικά σύνορα την οποία πολιορκούσαν οι μαχητές του ΙΧ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και δύο εβδομάδες, η Άγκυρα επαναπάτρισε τους στρατιώτες της που φρουρούσαν απειλούμενο από τους τζιχαντιστές οθωμανικό μαυσωλείο στο συριακό έδαφος και, έκτοτε δείχνει να έχει επιλέξει μια πιο ενεργό συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΧ.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στη Βαγδάτη, επιβεβαίωσε ότι «η χώρα του είναι στο πλευρό του Ιράκ, έτοιμη για παροχή κάθε επιμελητειακής βοήθειας και υποστήριξης στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης