Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποδέχτηκε με τη φράση «Χαίρε, δικτάτορα!» τον λαϊκιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα.

Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την άφιξη των ηγετών των 28 κρατών – μελών δεν άκουσαν την απάντηση του Ορμπάν, ο οποίος διατήρησε το χαμόγελό του, όπως και ο Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος και υποδεχόταν τους συμμετέχοντες με διάφορες φιλικές χειρονομίες, βάζοντας μεταξύ άλλων και… γραβάτα στον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επικρίνεται συχνά από τους αντιπάλους του για «αυταρχική παρέκκλιση». Μετά την άνοδό του στην εξουσία, το 2010, προέβη σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης και την οικονομία, οι οποίες θεωρείται ότι πλήττουν τις ελευθερίες και επικρίνονται ευρέως στο εξωτερικό. Τελευταία πρότεινε να ανοίξει εκ νέου στη χώρα του η συζήτηση για την ποινή του θανάτου, η οποία καταργήθηκε το 1990 στην Ουγγαρία και απαγορεύεται στην Ε.Ε., προκαλώντας σάλο στους κόλπους της Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης