Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Θανάσιμος κίνδυνος για ανθρώπους και ζώα προκύπτει από τη δράση ασυνείδητων, οι οποίοι ρίχουν ανεξέλεγκτα δηλητήρια στο δάσος και συγκεκριμένα στην περιοχή της Στενής Ευβοίας. Πρόσφατα ένας περιπατητής, ο δικηγόρος Γιώργος Μαρής είδε τον σκύλο του να πεθαίνει βασανιστικά και γρήγορα – μέσα σε 2 λεπτά – καθώς πλησίασε -και απλά μύρισε- φόλα υδροκυάνιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λάσι βρήκε τον θάνατο, καθώς μύρισε το συγκεκριμένο δηλητήριο που αφέθηκε στο δάσος

Ο δικηγόρος Γιώργος Μαρής έθαψε τον σκύλο του. Ο ίδιος, σε συνεργασία με τις Αρχές, έχει προβεί ήδη σε ενέργειες εντοπισμού των υπεύθυνων για αυτή την ασυνείδητη και δολοφονική ενέργεια


Το zougla.gr επικοινώνησε με Θηροφύλακα με περιοχή ευθύνης την Κεντρική Εύβοια, ο οποίος μας ανέφερε ότι ειδικά την τελευταία 5ετία έχουν σημειωθεί πάμπολλα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή
Το zougla.gr επικοινώνησε με Θηροφύλακα με περιοχή ευθύνης την Κεντρική Εύβοια, ο οποίος μας ανέφερε ότι ειδικά την τελευταία 5ετία έχουν σημειωθεί πάμπολλα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε άλλα δάση της Ελλάδας. Πρόκειται για φόλες κυανιούχου άλατος (με δραστική ουσία το υδροκυάνιο), εξαιρετικά επικίνδυνο για όλα τα έμβια όντα: όταν έρχεται σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα οποιουδήποτε θηλαστικού, αυτό δρα παραλυτικά και επιφέρει τον θάνατο μέσα σε δύο λεπτά. Δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής του, καθώς δεν υπάρχει αντίδοτο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δηλητήριο είναι θανάσιμα επικίνδυνο ακόμα και με την απλή επαφή, πόσο μάλλον εισπνοή. Μια τέτοια αμπούλα σκοτώνει γαιδουρί 250 κιλών σε 5 λεπτά. Και φυσικά ακόμα πιο γρήγορα έναν άνθρωπο», επισημαίνει ο θηροφύλακας.

Η μορφή του συγκεκριμένου δηλητηρίου
Εντοπισμός του από ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, σε άλλο σημείο της Ελλάδας

​«Κάθε φορά που κάποιος πολίτης εντοπίζει ένα σκεύασμα που δεν ταιριάζει με το φυσικό περιβάλλον, θα πρέπει να καλεί αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Θοροφυλακή) και να μην πλησιάσει, ούτε καν να περιεργαστεί, το συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο»Ποιοι ασυνείδητοι το κάνουν αυτό; «Οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι κάθετα αντίθετες σε αυτές τις μεθόδους, μάλιστα έχουν εκπαιδευτεί σκυλιά για τον εντοπισμό αυτού του δηλητηρίου.  Δηλητήριο τοποθετούν άτομα που δεν θέλουν την κυνηγετική δραστηριότητα στην περιοχή εκείνη, π.χ. παράνομοι υλοτόμοι. Άλλοι είναι οι βοσκοί, που δεν θέλουν τους κυνηγούς ή έχουν πληγεί από άγρια ζώα και θέλουν να μειώσουν τους πληθυσμούς τους. Και φυσικά οι λαθροκυνηγοί, που θέλουν να μειώσουν τον πληθυσμό της αλεπούς, που πλήττει τα θηράματά τους», μας ενημερώνει ο θηροφύλακας της Κεντρικής Εύβοιας.

Μάλιστα, πριν από περίπου δύο μήνες, παρουσία εισαγγελέα, έγιναν κατ’ οίκον έρευνες μετά από καταγγελίες για ρίψεις δολωμάτων κυανίου, όμως παρά τις αστυνομικές εφόδους σε τρία σπίτια της Χαλκίδας, δεν βρέθηκαν αποδείξεις. Είναι εξαιρετικά δύσκολο επίσης να εντοπιστούν οι παρασκευαστές και οι έμποροι του κυανιούχου άλατος.

Τι συνιστάται στους πολίτες; «Κάθε φορά που κάποιος πολίτης εντοπίζει ένα σκεύασμα που δεν ταιριάζει με το φυσικό περιβάλλον, θα πρέπει να καλεί αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Θοροφυλακή) και να μην πλησιάσει, ούτε καν να περιεργαστεί, το συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο»… 

Οι συγκεκριμένες ενέργειες άλλωστε, όχι απλά θέτουν ζωές σε κίνδυνο και οδηγούν σε θανάτους, αλλά πλήττουν και ολόκληρες περιοχές, όπως η πανέμορφη και καταπράσινη Στενή Ευβοίας…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης