Η διστακτικότητα που έδειξε ο ομοσπονδιακός ρυθμιστικός φορέας να απαιτήσει από τις εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, να δαπανήσουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξηθεί η ασφάλεια της αποθήκευσης των ράβδων αναλωθέντων πυρηνικών καυσίμων, απειλεί τις ΗΠΑ με μια δυνητική καταστροφή, προειδοποίησαν επιστήμονες την Παρασκευή.

Σε μια έκθεσή της, το 2014, η NRC είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα καταστροφής στην περίπτωση που τα ραδιενεργά απόβλητα παραμείνουν αποθηκευμένα σε δεξαμενές είναι πολύ μικρή για να αναληφθεί το κόστος της μεταφοράς τους σε ασφαλέστερα δοχεία​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ρυθμιστική επιτροπή πυρηνικής ενέργειας (Nuclear Regulatory Commission, NRC) των ΗΠΑ έχει υποτιμήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης π.χ. από την ανάφλεξη πυρηνικών απόβλητων που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας σεισμός ή μια επίθεση, σημείωσαν ειδικοί σε άρθρο τους στο περιοδικό «Science».
Σε μια έκθεσή της, το 2014, η NRC είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα καταστροφής στην περίπτωση που τα ραδιενεργά απόβλητα παραμείνουν αποθηκευμένα σε δεξαμενές είναι πολύ μικρή για να αναληφθεί το κόστος της μεταφοράς τους σε ασφαλέστερα δοχεία, ή βαρέλια ξηρής αποθήκευσης. Ένας σεισμός που θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας θεωρείται απίθανο να σημειωθεί -η πιθανότητα υπολογίστηκε ότι ανέρχεται σε λιγότερο από μια φορά κάθε 10 εκατομμύρια χρόνια- κάτι που σημαίνει ότι δεν δικαιολογείται το κόστος των περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων ανά αντιδραστήρα για την αλλαγή του τρόπου μεταχείρισης των αναλωθέντων πυρηνικών καυσίμων, είχε εξηγήσει στην έκθεσή της εκείνη.

Σημειώνεται ότι η καταστροφή στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα το 2011, στην Ιαπωνία, προκλήθηκε από ένα τσουνάμι, το οποίο ακολούθησε έναν πολύ ισχυρό σεισμό (8,9R).

«Νομίζουμε πως ουσιαστικά η NRC έστησε την ανάλυσή της κατά τρόπο ώστε να πάρει την απάντηση που ήθελε» ανέφερε ο Έντουιν Λάιμαν, επιστήμονας στην οργάνωση «Union of Concerned Scientists» και ένας από τους συγγραφείς του άρθρου στο «Science».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών αυτών, μια τέτοια καταστροφή θα μπορούσε να αναγκάσει ακόμη και 8 εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να προκαλέσει ζημιές 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ -τη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην παραγωγή ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης