Από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π.) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοινώνεται ότι στις 6 Ιουνίου 2012 θα πραγματοποιηθεί άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης, με την ονομασία «NIREAS 2012», η οποία θα λάβει χώρα στη θαλάσσια περιοχή έξωθεν παλαιού αερολιμένα Αθηνών (Ελληνικό), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2012) και ως παράλληλο γεγονός με τη διοργάνωση της διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «POSIDONIA 2012».

Η άσκηση, την οποία θα παρακολουθήσουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency- EMSA), προκειμένου να ελεγχθούν οι βασικές λειτουργίες του υφιστάμενου σχεδιασμού καταπολέμησης τέτοιων περιστατικών σε περιφερειακό επίπεδο, αφενός ως προς την επάρκεια της οργανωτικής δομής (ενεργοποίηση, επικοινωνίες, ικανότητα λήψης αποφάσεων, συντονισμός, επίβλεψη εργασιών απορρύπανσης κ.λπ.) και αφετέρου ως προς το επίπεδο συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων (επιχειρήσεις ναυτιλιακές – ρυμούλκησης – ναυαγιαίρεσης – καταπολέμησης ρύπανσης, οργανισμοί διοίκησης λιμένων, παράλιοι ΟΤΑ, λοιπές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως π.χ. το Γενικό Χημείο Κράτους και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή του τοπικού σχεδίου της εμπλεκόμενης Λιμενικής Αρχής Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς επιχειρησιακών μέσων, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή θα διαθέσει ένα ελικόπτερο DAUPHIN ή εναλλακτικά ένα αεροσκάφος, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (ΠΑΘ), ένα πλωτό περιπολικό και δύο απορρυπαντικά σκάφη. Επίσης στην άσκηση θα συμμετέχει ένα παράκτιο δεξαμενόπλοιο και ένα ρυμουλκό/ σκάφος απορρύπανσης που έχουν ναυλωθεί από την EMSA («AKTAIA OSRV Ν.Π. 11636» και «AEGIS N.Π.11858» αντίστοιχα), ρυμουλκά αλλά και βοηθητικά σκάφη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης