Υπάρχει μια δημόσια δέσμευση ότι το έργο αυτό, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Ευκαρπίας, δεν έχει καμία σχέση με το Τιτάν και με τη διαχείριση απορριμμάτων ή οποιαδήποτε διαχείριση απορριμμάτων στον Τιτάνα. Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε ένα κιλό απορριμμάτων να αποθηκεύεται στον ΣΜΑ Ευκαρπίας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση από τον ΣΜΑ Ευκαρπίας να υπάρχει σύνδεση με τον Τιτάνα». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στα εγκαίνια του ΣΜΑ, που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω αντιδράσεων για τη λειτουργία του από κατοίκους και φορείς της περιοχής.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τα εγκαίνια, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της λειτουργίας του ΣΜΑ, ενώ εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων που συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη εισόδου του, όπου υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν να τους δοθεί η άδεια λειτουργίας του σταθμού, αλλά και της μονάδας βιολογικής επεξεργασίας που διαθέτει. Κάποια στιγμή επικράτησε ένταση, όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να περάσουν από τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στο χώρο του ΣΜΑ, ωστόσο αυτό δεν τους επιτράπηκε. Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους αποδοκίμασαν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, την ώρα που προσερχόταν στο σημείο αυτό για τα εγκαίνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις της, η περιφερειακή σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων, καθώς «συνδέεται με την καύση σκουπιδιών, γιατί το έργο αυτό έγινε ακριβώς δίπλα από τον Τιτάνα και ο Τιτάνας έχει πάρει άδεια για την καύση σκουπιδιών». Ο κάτοικος της περιοχής, Θεόδωρος Μαυρίδης, επισήμανε ότι τα σκουπίδια θα δοθούν σε επιχειρηματίες εργολάβους και στον Τιτάνα για να τα καίει, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Παύλου Μελά, Γιώργος Βούρτσας, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας κατά της λειτουργίας του ΣΜΑ.

«Το έργο θα έχει τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο»

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο, που παραδίδεται με μεγάλη καθυστέρηση και θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων κατά 60%. «Η Θεσσαλονίκη εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχε τον ΣΜΑ ανατολικού τομέα και το έργο αυτό συμπληρώνει τις υποδομές μεταφόρτωσης στον δυτικό τομέα, ώστε να μην υπολείπεται η δυτική Θεσσαλονίκη» είπε και πρόσθεσε: «Το έργο αυτό θα έχει τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο και ταυτόχρονα θα υπάρξει γύρω από το ΣΜΑ μια περιβαλλοντική υποδομή, ένα περιβαλλοντικό πάρκο που θα βελτιώσει τις συνθήκες στην περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, τόνισε ότι σχετική πρόταση προβλέπει «να υπάρχει επιτροπή κοινωνικού ελέγχου της λειτουργίας του ΣΜΑ και αυτό μπορεί να γίνει και έξω από τα δημοκρατικά όργανα του φορέα, με μια επιτροπή, που εκτός από τους αυτοδιοικητικούς που είναι στην Εκτελεστική Επιτροπή και το ΔΣ, μπορεί να έχει τοπική εκπροσώπηση».

Παράλληλα σημείωσε, ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση και από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά της περιφέρειας, για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού ελέγχου.

Με αφορμή τις αντιδράσεις των κατοίκων σημείωσε, ότι ο ΣΜΑ δεν πολλαπλασιάζει αλλά μειώνει τα δρομολόγια, δεν δημιουργεί ρύπανση, δεν προβλέπεται πουθενά παραμονή απορριμμάτων σε αυτόν τον σταθμό και δεν έχει καμία σχέση με τον Τιτάνα. Για τις επισημάνσεις πολιτών περί φαραωνικού έργου, είπε: «Το έργο αυτό, που ήταν υπερδιαστασιολογημένο, έχει ήδη από την άδειά του μειώσει τη δυναμικότητά του κατά 40%». Υπογράμμισε ακόμη, ότι το έργο έχει την καλύτερη τεχνολογία αντιρύπανσης, ώστε να μην υπάρχει καμία επίπτωση στο περιβάλλον και αναγνώρισε ότι στο νομό Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια υπήρξαν καθυστερήσεις «στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των φορέων έναντι των πολιτών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης