Πάνω από 100.000 χρόνια πριν, η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 6 με 9 μέτρα, φτάνοντας σε επίπεδα υψηλότερα από τα σημερινά.

Η αύξηση αυτή προήλθε κατά το ήμισυ από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, κάτι που μοιάζει αρκετά με αυτό που συμβαίνει και στη σύγχρονη εποχή λόγω της ταχύτατης κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστήμονες με τη βοήθεια δεδομένων χρόνων για την εξέλιξη του εδάφους και της θάλασσας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα χρονοδιάγραμμα των κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν τα τελευταία 100.000 χρόνια.

Όπως αποδείχτηκε, μετά από μια πρώιμη περίοδο έντονης ζέστης, οι αιώνες κατά την τελευταία Μεσοπαγετώδη Περίοδο (μεταξύ 129.000 και 116.000 χρόνια πριν) ήταν πολύ θερμότεροι από άλλους, με αποτέλεσμα η Νότια Ευρώπη να βιώνει μικρές περιόδους ξηρασίας ενώ ιδιαίτερα κρύα νερά διασκορπίζονταν μέσω των ρευμάτων του Βόρειου Ατλαντικού.

Αυτό οδήγησε σε ένα σχετικά ασταθές κλίμα που χαρακτηριζόταν από απότομες αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα, βροχοπτώσεις και λιώσιμο των πάγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές πήραν δείγματα από τον πυρήνα των πάγων της Γροιλανδίας και τα συνέκριναν με δείγματα ιζημάτων από τα βάθη της θάλασσας στην Πορτογαλία και με ορυκτά που βρέθηκαν σε σπηλιά στην Ιταλία.

Τα δείγματα αυτά αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια ορισμένων αιώνων σημειωνόταν ταχύτερη συσσώρευση ιζημάτων σε σχέση άλλους, υποδεικνύοντας περιόδους με περισσότερο λιώσιμο των πάγων εξαιτίας ξηρότερου και θερμότερου κλίματος.

«Γνωρίζουμε από ενδείξεις ότι μέρος του πάγου της Γροιλανδίας έλιωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Μεσοπαγετώδους Περιόδου, συμβάλλοντας σε μια υψηλότερη μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας από ό, τι σήμερα», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Χρόνης Τζεδάκης, καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο University College London, στο IFLScience.

Με βάση αυτά τα πειράματα κλιματικών μοντέλων, ο κ. Τζεδάκης αναφέρει πως είναι πιθανό το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας θα μπορούσε να έχει συμβάλει στη δημιουργία τελικά ενός φαινομένου ψύχους στον Βόρειο Ατλαντικό και ένα ξηρό κλίμα στη νότια Ευρώπη.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης