Σε φάση υλοποίησης η αποχέτευση των αστικών λυμάτων σε Ραφήνα-Πικέρμι-Σπάτα-Αρτέμιδα

Σε φάση υλοποίησης η αποχέτευση των αστικών λυμάτων σε Ραφήνα-Πικέρμι-Σπάτα-Αρτέμιδα
Ένα ακανθώδες και διαχρονικό πρόβλημα για τους κατοίκους αλλά και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Μεσογειών μπαίνει επιτέλους στην τελική φάση της επίλυσής του, εκσυγχρονίζοντας μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές της Αττικής και γλιτώνοντας από τη χώρα μας πολλά εκατομμύρια ευρώ που αποδίδονταν ως πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κάτοικοι των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος έχουν καταλάβει ήδη σε τι αναφερόμαστε: στην υλοποίηση της αποχέτευσης των αστικών λυμάτων των περιοχών τους, η έλλειψη της οποίας τους εξαναγκάζει μέχρι σήμερα στην κατασκευή και συντήρηση βόθρων, ενώ παράλληλα υπονομεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας των Μεσογείων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοποίηση των υδάτινων πορών και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. 

Σήμερα,έπειτα από προσπάθειες και διαβουλεύσεις 20 ετών, και με τις περιοχές αυτές να έχουν πια «μεταμορφωθεί» εξαιτίας της πληθυσμιακής έκρηξης, η ΕΥΔΑΠ, μαζί με τους Δήμους προχωρούν στον επανασχεδιασμό των έργων συλλογής, επεξεργασίας και ανάκτησης των αστικών λυμάτων στη βάση των σύγχρονων αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για το σύνολο της Αττικής.

Το ιστορικό του έργου

Μεταξύ των ωφελειών του έργου περιλαμβάνονται:

-Τερματίζεται η ανεξέλεγκτη διάθεση των ανεπεξέργαστων λυμάτων. 
-Διασφαλίζεται η ποιότητα και η βιωσιμότητα των υπογείων υδατικών αποθεμάτων της περιοχής, αφού τερματίζεται η ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και των υπόγειων υδροφορέων.
-Αναβαθμίζεται το παράκτιο οικοσύστημα.
-Εξοικονομούνται και ανακτώνται οι υδάτινοι πόροι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για άρδευση καλλιεργειών και δημιουργία χώρων αστικού πρασίνου, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις αναγέννησης της πρωτογενούς δραστηριότητας στη περιοχή, αλλά και συναφών δραστηριοτήτων, άμεσα εξαρτώμενων από τη διαθεσιμότητα νερού (π.χ. πάρκα αναψυχής, γήπεδα γκόλφ, κλπ).
-Οι κάτοικοι απαλάσσονται από το οικονομικό κόστος της συντήρησης βόθρων.
-Συμμορφώνεται η εθνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και έτσι απαλάσσεται η χώρα μας από τα πρόστιμα που καταβάλλονται λόγω της βασικής αυτής έλλειψης υποδομής αποχέτευσης και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Με το νέο κρίσιμο έργο υποδομής εξυπηρετούνται οι σημερινοί κάτοικοι των Βόρειων Μεσογείων (90.000) ενώ σταδιακά θα καλυφθούν οι ανάγκες της εκτιμώμενης πληθυσμιακής εξέλιξης στη περιοχή, περιλαμβανομένων των επισκεπτών και τουριστών της θερινής περιόδου, οι οποίες ανέρχονται σε 
σε 225.000 μέχρι το 2060.



Με τεχνολογία αιχμής «καθαρίζουν» τα Μεσόγεια

Οι αυστηρές προδιαγραφές προεπεξεργασίας των λυμάτων, η εφαρμογή προχωρημένης επεξεργασίας με την πλέον προχωρημένη διαθέσιμη τεχνολογία, αυτής των Βιολογικών Αντιδραστήρων Μεμβρανών, η απολύμανση των ανακτημένων λυμάτων με συνδυασμό συστήματος υπεριώδους ακτινοβολίας και μεταχλωρίωσης, εγγυώνται τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των αστικών λυμάτων στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος με κύριο άξονα την αξιοποίηση του ανακτημένου νερού σε τοπικό επίπεδο.

Οι αυστηρές προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος εξασφαλίζονται με τεχνικές επιλογές όπως η πλήρης σταθεροποίηση της παραγόμενης ιλύος, η κάλυψη και απόσμηση του συνόλου των δυνητικά οχλουσών μονάδων, η υιοθέτηση πολλαπλών μέτρων έναντι αστοχιών των έργων όπως ο υψηλός βαθμός εφεδρείας εξοπλισμού και η πρόβλεψη δεξαμενής έκτακτων συνθηκών.



Πρότυπο πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το έργο συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχεδιασμένο με αρχές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής, που θα αποτελέσει πόλο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στην ορθολογική διαχείριση του νερού, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του ανακτημένου νερού για την άρδευση πρασίνου και καλλιεργειών.

Οι εγκαταστάσεις του εναρμονίζονται άψομα με το τοπίο, αφού το κτίριο θα είναι υπόσκαφο με φυτεμένο δώμα και άλλα βιοκλιματικά στοιχεία, όπως φωτοβολταϊκά και βιοκλιματικά στέγαστρα, ενώ στον εξωτερικό του χώρο διαμορφώνονται υδάτινες επιφάνειες – λίμνες με νούφαρα και χρυσόψαρα, καθώς και εκτεταμένος χώρος με ανθόκηπους και λαχανόκηπους οι οποίοι αρδεύονται με το ανακτημένο νερό.

Όλα αυτά συνιστούν έναν μοντέρνο και ευχάριστο χώρο αναψυχής και ανάπτυξης δραστηριοτήτων, που θα περιλαμβάνει επίσης ποδηλατόδρομους, χώρους περιπάτου, αίθουσες προβολών, διαλέξεων, γραφεία και κυλικείο.

Δείτε τις μακέτες του έργου:















 Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017, 17:57