Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Θανάσης Παλλαντζάς

Η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές όπου υπάρχουν αδέσποτα ζώα στους δρόμους, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα, πρωτίστως για την υγεία και την επιβίωση των ίδιων των ζώων. Δυστυχώς η περίθαλψη και η φροντίδα τους έγκειται συνήθως στη ζωοφιλία των πολιτών και σε αυθόρμητες πρωτοβουλίες τους, όμως υπάρχει και η εξαίρεση στον κανόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το πρώτο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, που λειτουργεί από το 2003 στο Σχιστό Περάματος, από τον Σύνδεσμο Δήμων Πειραιά-Δυτικής Αττικής, όπου βρέθηκε ο φακός του zougla.gr.

​Στο ΔΙΚΕΠΑΖ έχουν καταφθάσει και φροντιστεί συνολικά 36.000 αδέσποτα σκυλιά τα οποία κατά την άφιξή τους τσιπάρονται, στειρώνονται, εξετάζονται ιατρικά και αναλόγως της περίπτωσης περιθάλπτονταιΕδώ έχουν καταφθάσει και φροντιστεί συνολικά 36.000 αδέσποτα σκυλιά τα οποία κατά την άφιξή τους τσιπάρονται, στειρώνονται, εξετάζονται ιατρικά και αναλόγως της περίπτωσης περιθάλπτονται, με τις υπηρεσίες που προσφέρονται να περιλαμβάνουν και τα πιο απαιτητικά χειρουργεία και θεραπείες. 

Περίπου το 10% των αδέσποτων έχουν υιοθετηθεί (υπό αυστηρές προϋποθέσεις) από νέους ιδιοκτήτες. Τα υπόλοιπα, επανατοποθετούνται (πάλι υπό αυστηρές προϋποθέσεις και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Δήμο αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις), υγιή και τσιπαρισμένα, στον ακριβή χώρο από όπου περισυλλέγησαν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κέντρο καταλαμβάνει μία έκταση πέντε στρεμμάτων και διαθέτει πλήρες κτηνιατρικό εξοπλισμό, χώρους διανομής, χώρο εκτόνωσης των ζώων, εγκαταστάσεις διοίκησης, αίθουσα ενημέρωσης του κοινού, ειδικά οχήματα περισυλλογής, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ζώων καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση όλων των κατεργασμένων υδάτων.

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr
:

Ειδικά ασθενοφόρα παραλαμβάνουν τα αδέσποτα από διάφορα σημεία της Αττικής, συνήθως μετά από αιτήματα των Δήμων

Εξειδικευμένο προσωπικό και κτηνίατροι εξετάζουν, τσιπάρουν, στειρώνουν και περιθάλπτουν τα ζώα

Στο ΔΙΚΕΠΑΖ λειτουργείο σύγχρονο κτηνιατρείο

Οι Δήμοι αιτούνται την περισυλλογή των ζώων από τα συνεργεία του ΔΙΚΕΠΑΖ

Περίπου το 10% των ζώων υιοθετούνται από ενδιαφερόμενους πολίτες

Τα ζώα παραμένουν, μέχρι να υιοθετηθούν ή να επιστρέψουν στον τόπο περισυλλογής τους, σε ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά

Οι πραγματικοί φιλόζωοι δεν αγοράζουν ποτέ έναν σκύλο... Τον υιοθετούν! Ελάτε σε επικοινωνία με το ΔΙΚΕΠΑΖ για να διαλέξετε τον σκύλο στον οποίο θέλετε να προσφέρετε μια νέα ζωή! Προσοχή: Μόνο σοβαρές προτάσεις...

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης