Του Νίκου Κατσαρού,
επιστημονικού συνεργάτη του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Η αιθαλομίχλη επικράτησε στη διάρκεια του Δεκεμβρίου και μια σειρά από μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα.Τα μέτρα θα εφαρμόζονταν όταν οι τιμές της αιθαλομίχλης θα ξεπερνούσαν το όριο των 100 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (όριο συναγερμού). Και εδώ είναι το ερώτημα: όταν δηλαδή οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση στην υγεία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιτέλους πρέπει να γίνει γνωστό ότι τα όρια δεν είναι όρια ασφαλείας αλλά όρια… ανοχής και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και στις θερμοκρασίες γύρω από την ανώτατη τιμή. Ενώ η αιθαλομίχλη επικρατούσε σε όλες τις μεγάλες πόλεις (π.χ.Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα) δεν διεξάγονταν μετρήσεις στις άλλες πόλεις όπως το Αγρίνιο, η Ορεστιάδα, ο Πύργος κ.α.,παρά την ορατή αιθαλομίχλη στις περιοχές αυτές.

Επίσης γίνονται μετρήσεις μόνο για τις τιμές των μικροσωματιδίων με μέγεθος άνω των δέκα εκατομμυριοστών του μέτρου και όχι για τα μικρότερα των πέντε, δυόμιση και ενός (εκατομμυριοστού του μέτρου). Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των αιωρουμένων σωματιδίων, τόσο πιο επικίνδυνα είναι, και αυτό διότι μέσω της εισπνοής, τα μικροσωματίδια περνούν ευκολότερα από τους πνεύμονες στο αίμα και μεταφέρουν στο αίμα μια σειρά από τοξικές ουσίες όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (που είναι καρκινογόνες και οι επιπτώσεις των οποίων θα φανούν αργότερα με καρκινογενέσεις, καρδιαγγειακά προβλήματα, βλάβες στο συκώτι, τα νεφρά και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού).

Οι άμεσες επιπτώσεις είναι κυρίως βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, ασθματικές καταστάσεις και επιδείνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Μάλιστα, οι θάνατοι που σημειώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια -τους οποίους οι ειδικοί αποδίδουν στην αιθαλομίχλη- οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να θέσει στο «κόκκινο» τη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δείχνουν ότι οι δαπάνες στην δημόσια υγεία από την αιθαλομίχλη είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα του κράτους και από τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Η κυβέρνηση ωστόσο επιμένει στην εφαρμογή μη αποτελεσματικών μέτρων και διάφορων «πειραματισμών» που εκθέτουν την σοβαρότητά της και επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία.

Ας μην ξεχνάμε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκτός από την αιθαλομίχλη, παρατηρείται και έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα, η οποία δρα αθροιστικά μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Είναι μάλιστα γνωστό ότι η άπνοια,οι χαμηλές θερμοκρασίες και η θερμοκρασιακή αναστροφή ευνοούν τόσο την αιθαλομίχλη όσο και τους ρύπους των οχημάτων.

Παράλληλα, το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας καλά κρατεί. Όλοι έχουμε παρατηρήσει παραβάτες να καταστρέφουν ότι πράσινο έχει απομείνει στην χώρα μας με τσεκούρια, πριόνια και κάθε άλλου είδους κοπτικά μέσο. Την ίδια στιγμή οι αρμόδιες αρχές στις περιφέρειες διαμαρτύρονται ότι οι δασοφύλακες δεν επαρκούν.

Όλα τα είδη ξύλων έχουν την ίδια περίπου θερμογόνο δύναμη εφόσον είναι ξερά. Εάν όμως είναι χλωρά, τότε είναι περισσότερο τοξικά και έχουν μικρότερη θερμογόνο δύναμη.

Όσον αφορά στη συμβουλή ειδικού πνευμονολόγου ότι την αιθαλομίχλη εμείς την παράγουμε και θα πρέπει οι ίδιοι να περιορίζουμε τη χρήση σόμπας και τζακιού για όσους την έχουν ανάγκη, είναι ανεύθυνη, ανυπόστατη και ανεφάρμοστη.

Είναι άλλωστε η ίδια ανεύθυνη συμβουλή που δίνει και η κυβέρνηση κάθε φορά που εμφανίζεται η αιθαλομίχλη. Όπου υπάρχουν μικρά παιδιά, άρρωστοι, ηλικιωμένοι κλπ η συμβουλή αυτή δεν μπορεί να ισχύει. Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε δράσει προληπτικά και να είχε προχωρήσει σε ελέγχους για τις κάθε είδους πελέτες που κυκλοφορούν. Επιπλέον θα έπρεπε να επαληθεύσει εάν ισχύουν οι προδιαγραφές και η πιστοποίηση για τις κάθε είδους σόμπες και τζάκια που κυκλοφορούν καθώς και τα άλλα συστήματα θέρμανσης που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αποφάσεις της σύσκεψης αρμοδίων παραγόντων στο ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αιθαλομίχλη. Τα μέτρα ήταν:

Α. Έλεγχοι στους καυστήρες βιοτεχνιών (αρτοκλίβανους, εστιατόρια κλπ), 
Β. Έλεγχοι στα καύσιμα υλικά (πελέτες, κλπ), 
Γ. Έλεγχοι για αποτροπή της λαθροϋλοτομίας.
Δ. Αγορά συσκευών μέτρησης μικροσωματιδίων, 
Ε. Έλεγχοι στις κάθε είδους ξυλόσομπες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Όλα αυτά έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Αντίθετα, η αγορά γέμισε με ξυλόσομπες χωρίς προδιαγραφές, με χαμηλής ποιότητας καύσιμα υλικά και ο καθένας έκανε τις δικές του εκτιμήσεις για την αιθαλομίχλη εφόσον δεν υπήρχαν όργανα μέτρησης και η λαθροϋλοτομία είχε απογυμνώσει ότι πράσινο έχει απομείνει.

Δεν αρκούν οι προσευχές για βροχές ή επικράτηση δυνατών ανέμων ή οι εξαγγελίες προτάσεων για την καταπολέμηση της αιθαλομίχλης. Χρειάζεται η άμεση εφαρμογή μέτρων…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης