Η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και η αύξηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Αρκτική συνιστούν δύο νέες απειλές για τις πολικές αρκούδες, προειδοποίησαν σήμερα οι εκπρόσωποι πέντε χωρών και δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων που συναντήθηκαν στη Μόσχα.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου», τόνισε η Λεόνα Αγκλουκάκ, η υπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά, κατά την έναρξη των εργασιών του διεθνούς φόρουμ που οργάνωσαν η Ρωσία και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) με θέμα την προστασία των πελματοβαμόνων ζώων.
Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 20.000-25.000 πολικές αρκούδες που ζουν στον Καναδά (16.000), τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γροιλανδία και τη Νορβηγία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση πηγών ενέργειας σε αυτήν την προστατευόμενη ζώνη επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων, απειλώντας τις αρκούδες. Τα ζώα αυτά εξαρτώνται ουσιαστικά από το φυσικό περιβάλλον τους, δηλαδή από τους ογκόπαγους όπου κυνηγούν φώκιες για να τραφούν. Οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στα θηλυκά που κυοφορούν.

“Ανησυχούμε για την ανάπτυξη του θαλάσσιου δρόμου του βορρά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων», είπε από την πλευρά του ο Σεργκέι Κάβρι, μέλος της ένωσης των αυτοχθόνων λαών του Βορρά, της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Η Ρωσία προωθεί τα τελευταία χρόνια την εκμετάλλευση της βόρειας θαλάσσιας διόδου, ενός σχεδίου στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και, σε συνεργασία με τις πετρελαϊκές εταιρείες Gazprom και Rosneft, την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Αρκτικής. Πρόσφατα ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace επιχείρησαν να ανέβουν σε μία πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom στη Θάλασσα Μπάρεντς διαμαρτυρόμενοι για τις επιπτώσεις που έχει η δραστηριότητα αυτή στο περιβάλλον αλλά συνελήφθησαν και κρατήθηκαν επί περίπου δύο μήνες κατηγορούμενοι για «πειρατεία». Η κατηγορία έχει πλέον μετατραπεί σε «χουλιγκανισμό» αλλά και πάλι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 7 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικολογίας της Ρωσίας Σεργκέι Ντονσκόι διαβεβαίωσε πάντως ότι η χώρα του, που έχει δημιουργήσει 19 προστατευόμενες ζώνες στην Αρκτική, θα συνεχίσει να φροντίζει για το περιβάλλον, αυξάνοντας τον αριθμό των προστατευόμενων περιοχών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι προωθείται ένας νόμος που θα υποχρεώνει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες για τις δραστηριότητές τους και να έχουν έτοιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση μιας περιβαλλοντικής καταστροφής από πετρελαιοκηλίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης