Η Κίνα δεσμεύτηκε επίσημα να σταματήσει την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ώστε να βοηθήσει στην επίτευξη μίας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι στο τέλος του έτους.

Οι αξιωματούχοι της Κίνας, η οποία εκπέμπει τις υψηλότερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, ανακοίνωσαν ότι θα επενδύσουν περισσότερο στην καθαρή ενέργεια και στη φύτευση δασών που απορροφούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα, ως μέρος του σχεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κινεζικό σχέδιο εναρμονίζεται με τους στόχους που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τη σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας θα κορυφωθούν κοντά στο 2030 και θα εργαστούμε σκληρά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ακόμη νωρίτερα» δήλωσε ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σε δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε το σχέδιο της Κίνας ως ένα «εξαιρετικό σημάδι» πριν τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου, όπου σκοπεύεται να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μετά από προηγούμενες αποτυχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα ωστόσο δε δεσμεύθηκε σε ποιο επίπεδο θα κορυφωθούν οι εκπομπές της. Το Πεκίνο έχει υποστηρίξει ότι χρειάζεται στο εγγύς μέλλον περισσότερα ορυκτά καύσιμα για την εξάλειψη της φτώχειας και ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να ηγηθούν της δράσης μέχρι τότε.

Ωστόσο το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της έως και 60 με 65 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 έως το 2030. Η Κίνα θα αυξήσει επίσης το ενεργειακό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περίπου 20 τοις εκατό έως το 2030, ως μέρος μιας στρατηγικής για τον περιορισμό των καυσώνων, των πλημμυρών και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης