Το φετινό καλοκαίρι παραμένει ασυνήθιστα ήπιο στην Ελλάδα, ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1880.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η συνδυασμένη μέση θερμοκρασία στην ξηρά και την επιφάνεια των ωκεανών έφτασε τον περασμένο μήνα το ρεκόρ των 16,22 βαθμών Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι ο Ιούνιος ήταν 0,72 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο για τον μήνα στη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Το προηγούμενο ρεκόρ για το μήνα Ιούνιο καταγράφηκε το 2010. Επιπλέον, για 38 συνεχόμενα έτη ο Ιούνιος είναι θερμότερος από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, επισημαίνει η NOAA.

Η τελευταία φορά που η μέση θερμοκρασία του Ιουνίου έπεσε κάτω από τον μέσο όρο ήταν το 1976.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον φετινό Ιούνιο, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη απόκλιση από το κανονικό ήταν η νοτιοανατολική Γροιλανδία, το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Αφρικής, και περιοχές της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο υδράργυρος είχε φτάσει στο κόκκινο και τον Μάιο, ο οποίος κατέρριψε το ρεκόρ του Μαΐου του 2010.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα -της κύριας αιτίας της παγκόσμιας θέρμανσης- βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχει γνωρίσει ο πλανήτης εδώ και τουλάχιστον 800.000 χρόνια.

Μέχρι το τέλος του αιώνα η μέση επιφανειακή θερμοκρασία θα ανέβει κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου και η στάθμη των ωκεανών θα έχει ανυψωθεί κατά 26 έως 82 εκατοστά, με καταστροφικές συνέπειες για τις παράκτιες περιοχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης