Το μοναδικό κληροδότημα της ιστορίας και της φύσης, τα λασπόλουτρα Κρηνίδων ή αλλιώς το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, παρουσιάζεται μέσα από μία ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε.) στην Αθήνα.

Η φωτογραφική έκθεση, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και τα εγκαίνιά της θα γίνουν το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στις 19.30 το απόγευμα, περιλαμβάνει καλλιτεχνικές φωτογραφίες δυο διακεκριμένων φωτογράφων της Καβάλας, του Γιώργου Μυτιληνού και της Μακρίνας Μπελετσέλη. Μέρος των φωτογραφιών της έκθεσης αποτελούν και το περιεχόμενο του καλλιτεχνικού φωτογραφικού λευκώματος «Περί Πηλού…Εικόνα και Λόγος» που εξέδωσε η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και το οποίο αναφέρεται σε αυτή την ιδιαίτερη επαφή του ανθρώπου με ένα πανάρχαιο ιαματικό υλικό όπως είναι ο πηλός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος των διοργανωτών είναι να αναδειχθεί αυτό το «αειφόρο εργαστήρι της φύσης» που εδώ και εκατοντάδες χρόνια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό υλικό χάρη στο οποίο βρίσκουν ίαση πολλοί άνθρωποι. Κατά το παρελθόν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον από το οποίο και μέσα στο οποίο παρασκευάσθηκε και ωρίμασε με φυσικό τρόπο ο θεραπευτικός πηλός.

Στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης θα γίνει και η επίσημη πρώτη παρουσίαση του καλλιτεχνικού φωτογραφικού λευκώματος «Περί Πηλού…Εικόνα & Λόγος» από τον Γιάννη Λυκούρη, αντιπρόεδρο της ΕΦΕ – δικηγόρο, τον Δρ. Δημήτρη Τουσίμη, επίτιμο πρόεδρο της ΕΦΕ – χειρουργό και τη Ζαφείρα Χάιδου, μουσειολόγο – αρχαιολόγο – ιστορικό τέχνης.

Επίσης, την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στις 18:00 το απόγευμα, θα διοργανωθεί από το Δήμο Καβάλας και τη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, ημερίδα με τίτλο «Οι θεραπείες της ιαματικής ιατρικής στο Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού – Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων Καβάλας». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Κουσκούκη, καθηγητή Δερματολογίας – Νομικό, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και με τη συμμετοχή επιφανών εισηγητών διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περισσότερες από επτά δεκαετίες», σημειώνει η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Αναστασία Ιωσηφίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «μέσα σε μια κατάφυτη έκταση που σχεδόν καθηλώνει τον επισκέπτη λειτουργούν τα λασπόλουτρα Κρηνίδων, στην έδρα του πρώην Δήμου Φιλίππων και σήμερα έδρα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας. Χιλιάδες άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι, κάθε ηλικίας δέχθηκαν όλα αυτά χρόνια τις ευεργετικές ιδιότητες του πηλού και χάρηκαν την ευεξία που τους παρείχε το μεταλλικό νερό».

«Σήμερα», συνεχίζει η κ. Ιωσηφίδου, «οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων που λειτουργούν με την ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καβάλας της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ αποτελούν ένα πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας και υδροθερεπείας (στο πλήρως ανακαινισμένο μεταβυζαντινό λουτρό) αλλά και διαμονής, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες ν’ ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης