Toν απολογισμό της φετινής χρονιάς σε ότι αφορά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, έκανε η Πυροσβεστική Υπηρεσίας με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού για να συγχαρεί τους πυροσβέστες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

Το «καυτό» τρίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο, εκδηλώθηκαν 3.661 πυρκαγιές, δηλαδή 676 λιγότερες από πέρσι (μείωση 15.6%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αρχή του χρόνου ως τα μέσα Οκτωβρίου κάηκαν 150.162 στρέμματα. Σε σύγκριση με πέρσι οι καμμένες εκτάσεις είναι μειωμένες κατά 44,6% και 71% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 96,76% των πυρκαγιών αφορούν καμμένες εκτάσεις μικρότερες των 100 στρεμμάτων και μόνο δύο πυρκαγιές έκαψαν 5.000 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι οι μεγάλες πυρκαγιές που έκαψαν άνω των 1.000 στρεμμάτων η κάθε μία ήταν συνολικά 20, από τις οποίες οι 12 εκδηλώθηκαν στην Θεσσαλία. Το φαινόμενο αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα την Πυροσβεστική, γι’ αυτό ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην περιοχή, ενώ εστάλησαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για να ερευνήσουν τα περιστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή στην Καλαμπάκα, η οποία εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με την επικίνδυνη και μεγάλη πυρκαγιά στην Μεσσηνία, γι’ αυτό κινητοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και για την αντιμετώπιση τους εστάλησαν ενισχύσεις από την Γαλλία και την Κροατία.

Από την ΔΑΕΕ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν σχηματιστεί 3.917 δικογραφίες που αφορούν σε αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών, για αυτές που έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΕΕ και τα οποία έχουν ως εξής:

– Εμπρησμός από πρόθεση, 48,63%

– Εμπρησμός από αμέλεια, 22,70%

– Φυσικά αίτια, 12,33%

– Άγνωστα αίτια, 12,33%

– Τυχαία, 4,01%

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης