Μείωση του όγκου των οργανικών απορριμμάτων κατά 25% με ταυτόχρονη αξιοποίηση του, για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού 2.500 τόνων καθώς και εναλλακτικού καυσίμου 50.000 τόνων για βιομηχανική χρήση, πέτυχε το 2018 η Περιφέρεια Αττικής και ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Συνδέσμος Δήμων Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με τη συμμετοχή και των 66 δήμων.

Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στο Μαρκόπουλο όπου θα εξυπηρετούνται τέσσερις δήμοι της περιοχής. Σύντομα δρομολογείτε η Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμικτων απορριμμάτων στο Σχιστό και μια ακόμη νέα ΜΕΒΑ στα Μέγαρα για τους όμορους δήμους. Με την προώθηση ορισμένων νομοθετικών ρυθμίσεων, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΝΑ τις προσεχείς ημέρες θα εγκρίνει την λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας στο Γραμματικό, ενώ έχει προχωρήσει και η διαγωνιστική διαδικασία για την περεταίρω αναβάθμιση του Εργοστάσιου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) ‘Ανω Λιοσίων, αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρινίζει ότι με την παρέμβαση αυτή θα επιτυγχάνεται καλύτερος διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών με συνέπεια την αύξηση και βελτίωση «στο μέγιστο της ποσότητας και η ποιότητας των ανακτώμενων προς χρήση προϊόντων». Υπογραμμίζει ότι κλειδί στη φιλοσοφία του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτελεί η μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς ταφή ενώ επιταγή των καιρών αποτελεί και η επανάκτηση και επανάχρηση υποπροιόντων τους. «Πλέον εκτρέπεται στο ΕΜΑΚ ο κύριος όγκος των φυτοκλαδεμάτων και των οργανικών απορριμμάτων μέσω προγραμμάτων και κινήτρων που προωθεί ο ΕΔΣΝΑ, σημειώνει.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνει η κ. Μπιζά, ο ΕΣΔΝΑ απηύθυνε στους δήμους πρόσκληση συμμετοχής σε πρόγραμμα του ΠΕΠ Αττικής συνολικού προυπολογισμού 6.250.000 ευρώ, για απόκτηση ελαιοτεμαχιστών (μεγάλων μηχανικών εργαλείων και μικρότερων για τα νησιά). Επίσης, μεγάλο μηχάνημα κλαδοτεμάχισης θα παραχωρήσει στον Σύνδεσμο, δωρεάν για 5 χρόνια, γνωστή τσιμεντοβιομηχανία, η οποία πέτυχε σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση (από τη χρήση του εναλλακτικού καύσιμου RDF). «Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέπουμε πιο γρήγορα πιο οικονομικά και πιο αποδοτικά τις 300.000 m³, ξύλα και κλαδέματα που ήδη τεμαχίζουμε το χρόνο και να τα εκτρέπουμε από το ΧΥΤΑ, μετατρέποντάς τα σε εδαφοβελτιωτικό και καύσιμα υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ‘Αρης Βρούστης μέλος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, και ψυχή του εγχειρήματος. «Το 2018 θα οδηγηθούν 700.000m³ λιγότερα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ», τονίζει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιτυχή έκβαση της σταθερά προσανατολισμένης προσπάθειας στη υλοποίηση του νέου μοντέλου που πρεσβεύει το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι το 2018 ο ΕΣΔΝΑ πέτυχε διπλασιασμό στην εκτροπή των απορριμμάτων από την ταφή (το 2017 ποσοστό 13%, αντιστοιχεί σε 300.000 κυβικά μέτρα) ενώ συνεχώς εμπλουτίζεται το παραγόμενο λίπασμα από τη συμμετοχή όλο και περισσότερων δήμων στο πρόγραμμα συγκέντρωσης οργανικών υλικών στους καφέ κάδους. «Πρέπει να καθιερωθεί η αντίληψη απόκτησης καφέ κάδων σε όλα τα νοικοκυριά», υπογραμμίζει ο κ. Βρούστης τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι «μόνο με την εκτροπή των απορριμμάτων από την ταφή θα απαλειφθεί το φαινόμενο της Χωματερής». Η Διαλογή στην Πηγή και η ανακύκλωση αποτελεί την μοναδική λύση προς αυτήν την κατεύθυνση η οποία «παράλληλα επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και μακροοικονομικά οικονομικά οφέλη για τις βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις, τους δήμους, τους πολίτες», συμπληρώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα στο πρόγραμμα συγκέντρωσης βιοαποβλήτων σε καφέ κάδους», μπήκε ο δήμος Ν. Ιωνίας αυξάνοντας την συνολική αποτελεσματικότητα του (προγράμματος) στον Βόρειο τομέα. Γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίηση του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος λέγοντας ότι «είναι πλέον ορατά τα αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ ο οποίος επεξεργάζεται και ανακυκλώνει μετατρέποντας σε λίπασμα, τα κλαδέματα, τα υπολείμματα των λαϊκών αγορών και τα σύμμεικτα απόβλητα από τους καφέ κάδους. Ο αντιπεριφερειάρχης, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προτρέπει και τους 66 δήμους να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια και «να γίνεται η διαλογή στην πηγή σε κάθε Δήμο και όχι στην Φυλή» καθώς ο Σύνδεσμος «παράγει και τυποποιεί εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό λίπασμα το οποίο θα συσκευάζει για να διατεθεί στην αγορά, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ταφής απορριμμάτων, στην προστασία του περιβάλλοντος και σε οικονομικά- ανταποδοτικά προς τους πολίτες οφέλη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης