Στην οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την ίδρυση και λειτουργία διαδημοτικής Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) προχωρούν ο ΕΔΣΝΑ και οι Δήμοι Μαρκοπούλου, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Δήμων Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Η νέα οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική στη διαχείριση των αποβλήτων, που αποτυπώνεται στο νέο, αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Αττικής, σημειώνει ο ΕΔΣΝΑ, επιτάσσει «η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των αποβλήτων να γίνεται αποκεντρωμένα», δηλαδή σε επίπεδο δήμου ή διαδημοτικών συνεργασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, ενεργεί ο ίδιος ο ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Με αυτόν τον τρόπο οι διαδημοτικές συνεργασίες συντελούν στην ευόδωση της προσπάθειας των δήμων για την υλοποίηση των προγραμμάτων «Διαλογής στην Πηγή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και πιστός στις οδηγίες διαχείρισης αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σύνδεσμος, σε άψογη συνεργασία με τους τέσσερις δήμους, προχώρησε στη συμφωνία κατασκευής της διαδημοτικής Μονάδας Επεξεργασίας Ωιοαποβλήτων, δυναμικότητας 45.000 τόνων ετησίως. Στην εγκατάσταση θα εξυπηρετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι συμβαλλόμενοι δήμοι για το σύνολο των συλλεγόμενων μέσω προγραμμάτων «Διαλογής στην Πηγή» βιοαποβλήτων, με δυνατότητα εξυπηρέτησης και άλλων δήμων, με τους όμορους να έχουν προτεραιότητα.

Για την απόκτηση της έκτασης όπου θα κατασκευαστεί η ΜΕΒΑ, την προμήθεια των μέσων και του εξοπλισμού προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής των βιοαποβλήτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις των συμβαλλόμενων δήμων, καθώς και φορτηγού μεταφοράς των υπολειμμάτων, θα υποβληθεί από τον ΕΔΣΝΑ πρόταση-αίτημα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η σύμβαση έχει ισχύ 28 ετών, ενώ ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για τη λειτουργία της ανέρχεται σε 14.320.000 ευρώ.

Τέλος, ο ΕΔΣΝΑ χαρακτηρίζει «εξαιρετική» τη συνεργασία όσων ενεπλάκησαν στην κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας, τονίζοντας ότι αυτή «θα αποτελέσει βάση και πρότυπο για τις μελλοντικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης