Η NASA εκτόξευσε τον Technology Educational Satellite, ή αλλιώς TechEdSat-6, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με διαστημόπλοιο Cygnus της Orbital ATK από τη Βιρτζίνια στις 12 Νοεμβρίου. Ο μικρός αυτός δορυφόρος είναι μέρος μιας σειράς δοκιμών/ επιδείξεων ως προς την λειτουργικότητα της συσκευής αλεξιπτώτου Exo-Brake, προηγμένων τεχνολογιών επικοινωνιών και ασύρματων δικτύων αισθητήρων.

Ο TechEdSat-6 απελευθερώθηκε σε χαμηλή τροχιά από την πλατφόρμα NanoRacks στις 20 Νοεμβρίου για να αρχίσει μια σειρά πειραμάτων ασύρματων αισθητήρων που έχουν σκοπό να επεκτείνουν τις δυνατότητες των δικτύων αισθητήρων για μελλοντικά συστήματα εκτόξευσης στο Διάστημα ή επιστροφής στη Γη. Είναι ο τέταρτος δορυφόρος TechEdSat που φέρει μια αναβαθμισμένη έκδοση του Exo-Brake, η οποία θα επιδείξει καθοδηγούμενη, ελεγχόμενη επανείσοδο μικρών διαστημοπλοίων για ασφαλή επιστροφή επιστημονικών πειραμάτων από το διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σχήμα του Exo-Brake μπορεί να αλλάζει για να μεταβάλλει την αντίσταση στον δορυφόρο. Με τη βοήθεια υψηλής πιστότητας προσομοιώσεων, θα επιδείξουμε μια χαμηλού κόστους, άνευ καυσίμου μέθοδο επιστροφής μικρών φορτίων γρήγορα, και σε αρκετά ακριβή σημεία, για ανάκτηση» λέει η Μισέλ Μανκ, στέλεχος της NASA.

Τη στιγμή που ο στόχος της επιστροφής δειγμάτων από τον διαστημικό σταθμό και πλατφόρμες σε τροχιά είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το συγκεκριμένο εγχείρημα, η NASA επιδιώκει να αναπτύξει δομικά τμήματα για μεγαλύτερης κλίμακας συστήματα που μπορεί να επέτρεπαν σε μελλοντικές αποστολές να φτάσουν στην επιφάνεια του Άρη και σε άλλους προορισμούς του ηλιακού συστήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης