Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Συντονιστικός Φορέας του Δικτύου, συνδιοργάνωσαν διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας (Ε’ και ΣΤ’ τάξεις) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το σεμινάριο με θέμα «Μουσικά Όργανα από Μέταλλα» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στα γραφεία της ΕΕΠΦ και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2018 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου. Ιδιαίτερα, θέλουμε να τονίσουμε τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από την Κάλυμνο και την Πελοπόννησο.

Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, ο κ. Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΠΦ χαιρέτισε την παρουσία εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και ειδικών επαγγελματιών. Τόνισε ιδιαίτερα την εμβέλεια και της δυνατότητες του δικτύου, για τη διάχυση τεκμηριωμένων πληροφοριών, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική δεοντολογία για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα κρίσιμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπρόσωπος της εταιρείας χορηγού «ΕΛΒΑΛ» κ. Εριέττα Παπαδογιάννη διευκρίνισε με απλά λόγια ποια είναι ακριβώς η παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας της και τόνισε την τεράστια σημασία της ανακύκλωσης, που δυστυχώς στη χώρα μας υστερεί πολύ σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Οι δραστηριότητες των μαθητών για το περιβάλλον και την ενημέρωση της κοινωνίας αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον, είπε η Εριέττα Παπαδογιάννη και μίλησε με θερμά λόγια για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, που υποστηρίζουν τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς στο έργο τους.

Ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος της ΕΕΠΦ αναφέρθηκε στα Προγράμματα της Εταιρίας «Οικολογικά Σχολεία», «Μαθαίνω για τα Δάση», «Φύση χωρίς Σκουπίδια» και «Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου» και τόνισε ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα του προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ακολούθησε εισήγηση από την κα Αλέξια Νικηφοράκη, Αν.Γεν.Γραμματέα της ΕΕΠΦ και υπεύθυνη από πλευράς διοικητικού συμβουλίου για το δίκτυο των «Νέων Δημοσιογράφων για το περιβάλλον», η οποία τόνισε τη σημασία και τις δυνατότητες του δικτύου, ένα δίκτυο-ομπρέλα που μπορεί να αγκαλιάσει όλα τα δίκτυα και τις δράσεις τους, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο της επικοινωνίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ένα δίκτυο το οποίο μπορεί να διαμορφώσει ενημερωμένους μαθητές-δημοσιογράφους και να συμβάλλει στη δημιουργία ενεργών πολιτών με άποψη και θέληση για δράση.

Με ξεχωριστές εισηγήσεις τους η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του δικτύου, οι δύο έμπειρες και καταξιωμένες εκπαιδευτικοί Ιωάννα Παπαϊωάννου και Πηνελόπη Σακοβέλλη, συνέθεσαν μια πολύ ολοκληρωμένη παρουσίαση όλων των πλευρών του δικτύου «Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον», του τρόπου λειτουργίας του και των προτεραιοτήτων του, όπως αυτές καθορίζονται από το διεθνή συντονιστή του, το Διεθνές ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση FEE. Παρουσίασαν το φάσμα των παιδαγωγικών διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται από τους εκπαιδευτικούς που εγγράφονται στο δίκτυο, ώστε να καθοδηγήσουν επιτυχημένα τους μαθητές τους για να φτάσουν στον επιδιωκόμενο στόχο.

Οι δημοσιογράφοι Αργύρης Δεμερτζής, υπεύθυνος της ενημερωτικής πύλης για το περιβάλλον ecopress και ο Νίκος Γρυλάκης της ΕΡΤ έδωσαν στην εκδήλωση τον τόνο της παρουσίας των επαγγελματιών της ενημέρωσης, με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος. Με ξεχωριστές εισηγήσεις τους τόνισαν τη σημασία πρωτοβουλιών, όπως αυτή του Δικτύου των «Νέων Δημοσιογράφων για το περιβάλλον». Αναφέρθηκαν στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνει η τεχνολογία και η ταχύτητα της ενημέρωσης, στις βασικές τεχνικές συλλογής και μετάδοσης των ειδήσεων και στις ιδιαίτερες πτυχές θεμελίωσης της εγκυρότητας, που απαιτεί το ρεπορτάζ για θέματα περιβάλλοντος.

Η απογευματινή ενότητα του Σεμιναρίου ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της κας Ιωάννας Κωσταρέλλα, Επίκουρης Καθηγήτριας του ΑΠΘ, η οποία παρουσίασε με επιστημονικό τρόπο το στήσιμο μιας συνέντευξης, ως μία από τις βασικές πτυχές της δημοσιογραφικής δράσης. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, μίλησε για τις μεθόδους και τους τρόπους που οι δημοσιογράφοι μπορούν να ακολουθήσουν, ώστε να μεταδώσουν την πληροφόρηση στην ευρύτερη κοινωνία. Με αυτή την εισήγηση, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν, απέκτησαν τις βασικές κατευθύνσεις, για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους συνεντεύξεις την επόμενη ημέρα.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου το πρωί, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και η κάθε ομάδα πήρε συνέντευξη από ένα ειδικό, που είχε επιλεγεί με το κριτήριο της επιστημονικής γνώσης για θέματα περιβάλλοντος στο πλαίσιο της επαγγελματικής του ενασχόλησης. Οι τρεις ειδικοί που είχαν επιλεγεί, ήταν οι κ.κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γιώργης Θεοδωράτος, Επαγγελματίας στο χώρο της Διαφήμισης και του Εμπορίου και Καθ. Γρηγόρης Τσάλτας, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης Παντείου Πανεπιστημίου.

Ακολούθησε η δράση «Μουσικά όργανα από μέταλλα», ως μια μέθοδος και ένα μέσο διάχυσης του μηνύματος για τη σημασία της ανακύκλωσης των μετάλλων. Με τον εξαίρετο συντονισμό των τριών μελών της μπάντας των «Quilombo», εκπαιδευτικοί, εισηγητές, εκπρόσωποι της Εταιρίας, εκπαιδεύτηκαν (για δύο περίπου ώρες), οργανώθηκαν και αποτέλεσαν τελικά μια καλοκουρδισμένη μπάντα. Η πολύμορφη αυτή μπάντα έδωσε ηχηρό παρόν σε πλατεία στο Χαλάνδρι και δημιούργησε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Προσέλκυσε πολλούς παρατηρητές και κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών. Στελέχη και εθελοντές της Εταιρίας ενημέρωσαν τους πολίτες για τους στόχους και το περιεχόμενο της εκδήλωσης και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό για το ιστορικό και τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά.

* Η ΕΕΠΦ είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας με αδιάλειπτη από το 1951 δράση για τη φροντίδα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εθνικός συντονιστής 5 διαχρονικών δικτύων βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευση του FEE.

* Οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» είναι ένα Δίκτυο Π.Ε. εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με Συντονιστικό Φορέα τη Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και Εθνικό Χειριστή την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Πρόκειται για ένα διεθνές δίκτυο εκπαιδευτικών και μαθητών, το οποίο δραστηριοποιείται σε 34 χώρες, με 4.000 σχολεία, 250.000 μαθητές και 12.000 εκπαιδευτικούς. Τα μέλη του δικτύου εκπονούν σε τοπικό επίπεδο δημοσιογραφικές έρευνες περιβαλλοντικού περιεχομένου. Παράγουν άρθρα, φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία απευθύνονται κυρίως στις τοπικές κοινωνίες. Συγχρόνως παράγουν περιβαλλοντικά άρθρα με διεθνές περιεχόμενο ως αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης